Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı küresel gıda krizi büyüyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı küresel gıda krizi büyüyor

Endonezya palm yağı ihracatına yönelik kısıtlamaları sıkılaştırarak, hayati gıda kaynaklarını kendi sınırları içinde tutmak isteyen başlıca gıda üreticileri arasına katıldı.

Ukrayna'daki çatışma, küresel tahıl üretimine, yemeklik yağların tedariğine ve gübre ihracatına yönelik tehdit oluştururken, başlıca emtia fiyatlarında fırlamasına yol açtı.

Böylece petrol ve doğalgaz piyasalarında emsali zor görülen fiyat artışları gıda piyasalarında da gerçekleşmeye başladı.

Dünyada en yaygın tüketilen bitkisel yağ olan palm yağı, bisküvi, margarin, çamaşır deterjanı ve çikolata gibi birçok ürünün imalatında kullanılıyor. Palm yağı fiyatları yıl başından bu yana %50'den fazla arttı.

Endonezya Ticaret Bakanı Muhammed Lufti ihracat kısıtlamalarıyla, ülke içindeki yemeklik yağ fiyatlarını dizginlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Artan gıda fiyatları koronavirüs krizinin yarattığı tahribattan toparlanmaya çalışan tüm dünya ülkeleri için başlıca sorunlardan birini oluşturuyor. Gıda fiyatları küresel enflasyon geneline yayılarak dünya çapında alım gücünün düşmesine yol açıyor.

Dünyanın başlıca yemeklik yağ üreticileri arasında yer alan Rusya ve Ukrayna global hububat ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiriyorlar.

Ukrayna, yıl sonuna kadar arpa, şeker ve et de dahil olmak üzere birçok tarımsal ürünün ihracatı yasakladığını duyurdu.

Çatışma yalnızca Karadeniz'den yapılan sevkiyatları aksatmakla kalmadı aynı zamanda girdi olarak doğalgaz kullanan gübre imalatının aksamasına ve fiyatların yükselmesine de yol açtı.

Gübre fiyatlarındaki artış sadece gıda fiyatlarında artışa yol açmakla kalmıyor, gelecek yılın bitkisel üretimini de tehlikeye sokuyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, dünya gıda fiyatları Şubat'ta geçen yıla göre dolar bazında yüzde 20.7 ile rekor seviyede artış kaydetti.

Sırbistan fiyat artışları nedeniyle yarından itibaren buğday, mısır, un ve yemeklik yağ ihracatını yasaklama kararı aldı. Macaristan da geçen hafta tüm tahıl ihracatını yasaklayacağını açıklamıştı.

Bulgaristan tahıl rezervlerini artıracağını ve planlanan alımları gerçekleştirene kadar ihracatı kısıtlayabileceğini açıkladı.

Malezya piyasalarında palm yağı vadeli fiyatları FCPOc3 Endonezya'nın ihracatı sınırlama kararının ardından rekor kırarken soya fasulyesi yağı fiyatları BOcv1 14 yılın zirvesine yükseldi. Soya yağı fiyatları yıl başından bu yana yüzde 40'a yakın artış kaydetti.

Kaynak: Reuters

gıda krizi Rusya