Rusya'nın SWIFT'e karşı planı: SPFS sistemi nedir?

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Rusya'nın SWIFT'e karşı planı: SPFS sistemi nedir?

Amerika, İngiltere, Almanya ve NATO gibi ülke ve kuruluşların gerçekleştirdiği yaptırımlarla Rusya'nın, uluslararası para transferine zemin sağlayan 'SWIFT' sisteminden çıkarılmasını gündeme getiriyor. Fakat Moskova, tamamen kendine ait SPFS sistemini geliştirdi. İşte SPFS hakkında merak edilenler.

Ukrayna-Rusya krizinin sıcak çatışmaya dönüşmesini ve Rusya'nın ilerlemesini önleyemeyen Batı ülkeleri, yaptırım kartlarını teker teker devreye almaya devam ediyor. Bazı Rus şirketlerini ve şahıslarını (Oligarklar) hedef alan ilk yaptırımların sonrasında, Rusya'nın 'SWIFT' sisteminden çıkarılması da gündeme gelmekte. Rusya da SWIFT sisteminden çıkartılmasına yönelik SWIFT'e alternatif olarak 2014 yılında, SPFS (Mali Mesajlaşma Sistemi) adını vermiş olduğu ve yine küresel çapta finansal ödemelerin transferini sağlayan, kendine ait sistemi geliştirmiş durumda. İşte SPFS hakkında merak edilenler...

SPFS NEDİR?

SPFS, SWIFT sistemine alternatif olarak Rusya tarafından üretilmiş bir sistem olarak ifade edilebilir. Bu noktada SWIFT'in tanım olarak ne olduğunu ele alacak olursak şu şekilde belirtmemiz gerekir;

Swift, yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabilen bir sistem. Daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız aşağıda belirtilen haberimizi okuyabilirsiniz...

SWIFT Ne demek?

SPFS SİSTEMİNİ KİMLER KULLANIYOR?

Aralık 2017 tarihinde aktif olarak kullanıma açılan SPFS sistemini, Çin ve İran başta olmakla birlikte pek çok ülke destekliyor. Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, geçmiş olduğumuz dönemde gerçekleştirdiği açıklamasında, çeşitli ülkelerden pek çok katılımcının SPFS'e dahil olduğunu belirtmişti.

SPFS'e erişim sürecini kolaylaştırmak için pek çok adım attıklarını belirten Skorobogatova; 'Şimdiden Almanya, İsviçre, Belarus, İsviçre, Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan katılımcılar sisteme bağlı durumda.' ifadelerini kullanmıştı.

SPFS SİSTEMİNİ TÜRKİYE KULLANIYOR MU?

Rusya Maliye Bakanlığı Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada, Türkiye ile ulusal para birimleriyle ticaret konusunda anlaşma imzalandığını, söz konusu anlaşmanın, Türk bankalarının SPFS'ye bağlantısını da genişletebileceğini ifade etmişti.

SPFS NE KADAR TERCİH EDİLİYOR?

Rusya Merkez Bankasının raporuna göre de; 2020 yılı itibarıyla SPFS'deki işlem hacmi, ülkedeki SWIFT trafiğinin yüzde 20'sine yaklaşmıştı. SPFS sistemi içerisinde transfer işlemlerini de içeren günlük mesaj sayısı 70 binin üzerine çıktığı bilgisi paylaşılmıitı. Sistemin SWIFT'e göre daha uygun maliyetli olması ve teknolojisinin sürekli geliştirilmesi, yerli ve yabancı kuruluşların ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Amerika İngiltere Almanya NATO SWIFT ukrayna rusya krizi