Reddit'in amatör yatırımcıları Hedge Fund'ları yendi!

Reddit'in amatör yatırımcıları Hedge Fund'ları yendi!

Gamestop hisselerinin 2021 yılında yüzde 1700 yükselmesini sağlayan Reddit'in 'Wallstreetbets' forumunun kullanıcıları Wall Street'in efsane yatırımcı ve Hedge Fund'larının havlu atmasını sağladı.

Samet Cambaz - Haberglobal.com.tr

Gamestop hisselerinin 2021 yılında yüzde 1700 yükselmesini sağlayan Reddit'in 'Wallstreetbets' forumunun kullanıcıları Wall Street'in efsane yatırımcı ve Hedge Fund'larının büyük zarar yazmalarına yol açtı. 

Gamestop hisselerinin sert yükselişine yol açan forum Reddit yöneticileri tarafından 'özel' hale getirilerek kapatıldı. Daha sonra yeniden açıldı. 

Reddit kullanıcıları bu ay Gamestop hisselerinin 24 milyar dolar değere ulaşmasını sağladı. Gamestop 2020 sonunda yalnızca 1.3 milyar dolardı. Bu yepyeni hikayenin ardından Reddit'in 'wallstreetbets' forumu çöktü. Reddit kullanıcıları 'wallstreetbetsnews' adlı yeni forum açtı ve bu forum daha şimdiden 355 bin üyeye ulaştı. 

Analistler, bu durumun fazla uzun sürmeyeceğini söz konusu yükselişin spekülatif bir yükseliş olduğunu dolayısıyla SEC'in bir süre sonra bu konuyu soruşturacağını belirtiyor. Senatör Elizabeth Warren, müdahale etmesi için SEC'i göreve çağırdı. SEC ise 'izliyoruz' açıklamasını yaptı. 

Reddit kullanıcılarının yılbaşından bu yana Gamestop hisselerini yüzde 1700'den fazla artırması büyük hedge fund'ların havlu atmasını sağladı. Hegde fund efsanesi Steve Cohen'in 20 milyarlık portföyü yöneten Point72 bu ay yüzde 15 geriledi. Steve Cohen'in zararı Gamestop'u açığa satan bir Mevlin Capital adlı hedge fund'a para yatırmasından kaynaklandı. D1 Capital Partners yüzde 20 düştü. Melvin Capital, Cuma gününe kadar yüzde 30 kaybetmişti. Bu haftaki yükselişle birlikte zararın daha da büyüdüğü muhtemel. 3.5 milyar dolar yöneten Maplelane Capital Gamestop'daki açığa satıştan yüzde 33 zarar etti. 

S3 Partners'a göre Gamestop'u açığa satan hedge fund'lar 5 milyar dolar kaybetti. 

AÇILIŞ ÖNCESİ İŞLEMLERDE YÜKSELİŞTE

Gamestop hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 30 yükselişle işlem görüyor. Gamestop hisseleri 452 dolardan işlem görüyor.

YENİ BİTCOİNLER Mİ YARATACAK?

Küçük yatırımcıların bir forumda toplanarak piyasanın aktörlerini yenmesi yeni bir tartışmayı alevlendirdi. 'dip seviyelerde işlem gören hisseleri alarak yükseltmek ve kazanmak' kripto para cazibesini azaltır mı?

Tedcrunch'dan Lucas Matney bu soruyu soruyor. Reddit'te bir forumda toplanan kullanıcıların çöp seviyesindeki Gamestop'u yüzde 1700 yükseltmesi fonlara ve piyasalara olan kurumsal güveni sarsacak mı? Lucas Matney bu bir nevi Occupy Wall Street protestosu diyor. TD Ameritrade ve Schwab'ın bu tip hisse alış satışlarını sınırlandırdığını söyleyen Matney, söz konusu adımların SEC'i yeni bir karar almaya zorladığını belirtiyor.

 

ROBİNHOOD GAMESTOP İŞLEMLERİNİ DURDURDU 

Gamestop hisselerinin yükselmesini sağlayan Reddit kullanıcılarının en çok kullandığı komisyonsuz hisse alım satım platformu Robinhood Gamestop hisselerinde alım yasağı koydu. Satış ise serbest. Bu gelişme Gamestop hisselerindeki yükselişe son verdi. Açılış sonrasında 491 dolara kadar çıkan Gamestop hisseleri Robinhood'un işlemleri yasaklaması sonrasında sert bir şekilde geriledi. Gamestop yasak sonrası 302 dolara indi. Gamestop hisselerindeki dalgalanma yüzde 50'yi aştı. Yüzde 40 yükselişle başlayan Gamestop bir anda eksi yüzde 12'ye geriledi. 

Kaynak: Haber Global TV

gamestop hedge fund yatırımcı