Powell açıkladı! FED'den faizleri artırma kararı

FED Ekonomi haberleri
Powell açıkladı! FED'den faizleri artırma kararı

FED, yeni yılın ilk faiz toplantısında, faizi yüzde 0-0,25 bandında bıraktı. Kararın duyurulmasının ardından önemli açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, mart ayında faizleri artırma niyetinde olduklarını ifade etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının açıklanmasının ardından yaptığı basın toplantısında, martta faizleri artırma niyetinde olduklarını söyledi. Öte yandan Powell, "Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz" dedi.

Mart başı itibariyle varlık alım programının tamamlanacağını bildiren Fed, yakın zamanda faiz artışının uygun olacağını bildirdi. Piyasalar faiz artırımın 16 Mart'taki toplantıda olacağını düşünüyor.

Powel ayrıca, "Enflasyonun yıl içinde düşmesini bekliyoruz" diyerek, "FOMC faizleri yakın zamanda artırmanın uygun olacağına karar verdi. Ekonomi artık güçlü, parasal desteğe ihtiyaç yok" ifadelerini kullandı. FOMC'nin bilanço küçültme konusunda bazı prensipler belirlediğini belirten Powell, "Bilanço küçültme sürecine faiz artışları başladıktan sonra başlanacak. Bilanço küçültülmesi için zaman ve hız konusunda bir karar almadık" dedi.

Bilanço küçültmeye ilişkin sorulara ise Powell şöyle yanıt verdi:

"Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerine düşeceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil."

 

 

 

Kaynak: Diğer

Jerome Powell FED FED haberleri FED son dakika haberleri