Petrol fiyatları arz artışı ve müzakere umutlarıyla geriliyor

Petrol fiyatları arz artışı ve müzakere umutlarıyla geriliyor

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 100 doların da altına düştü. Düşüşte Viyana'da yapılacak Nükleer görüşmeleriyle ilgili olumlu gelişmeler etkili oldu

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 101,41 dolardan işlem görüyor.

Dün 113,15 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 106,90 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 5,14 düşüşle 101,41 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 97,70 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda müzakere adımlarının arz endişelerini hafifletmesi ve dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin'de artan Kovid-19 vaka sayılarının talebi zayıflatacağı endişeleri etkili oldu.

Petrol fiyatları yaklaşık son iki haftanın en düşük seviyelerini gördü.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 3 bin 602, Hong Kong'da 26 bin 908 yeni Kovid-19 vakası kaydedildi.

Giderek artan günlük vaka sayısı, 2020'nin başında salgının en yoğun hissedildiği günlerdeki seviyelerde seyrediyor.

Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için yürütülen müzakereler ise video konferans yoluyla devam ediyor.

Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, müzakerelere alt grupların ek çalışmalar yapması için "teknik ara" verildiğini ve müzakerelerin bugün devam edeceği bilgisini paylaşmıştı.

SAAT 14:31 - BRENT PETROL 100 DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ

Moskova'da İran Dışişleri Bakanı Emir Albdullahiyan ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un ABD'den istedikleri yazılı güvenceyi aldıkları ve Viyana'daki İran nükleer müzakerelerinin en kısa zamanda yeniden başlamasını istedikleri yönündeki açıklaması petrol fiyatlarında düşüşü hızlandırdı. 

Yeni güne yüzde 5 düşüşle başlayan petrol fiyatlarındaki aşağı hareket yüzde 8'i aştı 

ICE'de Mayıs vadeli Brent petrolünün, NYMEX'de Nisan vadeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatları düne göre 9 dolara yakın geriledi.

Lavrov'un İran petrolünün piyasalara dönmesinin etkilerinin hem üretici hem de tüketiciler tarafından hissedileceği açıklaması ile ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 98,40 dolar seviyesine kadar düştü. Şu sıralarda fiyat düne göre 8,24 dolar düşüşle 98,74 dolar/varil seviyesinde.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 94,33 dolar/varil seviyesini gördü ve şu sıralarnda düne göre 8,31 doyar düşüşle 94,69 dolar seviyesinde.

 

 

Kaynak: AA

petrol akaryakıt Benzin motorin Brent Petrol OECD