OPEC+ Üretimi 10 Milyon Varil Gün Kısacak

OPEC+ Üretimi 10 Milyon Varil Gün Kısacak

OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefikleri petrol üretimlerini beşte bir oranında azaltmak konusunda üzerinde uzlaşılan bir plan ortaya koydular.

OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefikleri petrol üretimlerini beşte bir oranında azaltmak konusunda üzerinde uzlaşılan bir plan ortaya koydular. OPEC+ üyeleri ayrıca, koronavirüs salgınından zarar gören petrol fiyatlarının desteklenmesi yönündeki çabalarına ABD ve diğer ülkeleri de katılmaya çağırdılar.

Ancak OPEC+ üretimin kısılması konusunda nihai anlaşmanın Meksika'nın imza atmasına bağlı olduğunu, konunun bugün yapılacak G20 enerji bakanları toplantısında tartışılacağını da duyurdu.

Meksika, OPEC+ tarafından belirlenen kotalar çerçevesinde üretimini 400 bin varil/gün kısması talebine itiraz etti ve üretimini sadece 100 bin varil/gün kısabileceğini belirterek toplantıyı terk etti.

OPEC+'da varılan uzlaşmaya göre petrol üretimi Mayıs-Haziran döneminde 10 milyon varil/gün kısılacak. Anlaşmaya taraf tüm ülkeler üretimlerini yüzde 23 azaltacaklar, Buna göre Rusya ve Suudi Arabistan üretimlerini 2,5 milyon varil kısacaklar. Irak da üretimini 1 milyon varil azaltacak.

OPEC+, Temmuz-Aralık döneminde üretim kısıntısını 8 milyon varil/güne indirecek ve üretim kısıntısı Ocak 2021-Nisan 2022 döneminde 6 milyon varil/güne çekilecek.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜYOR

Petrol üretim kısıntısının miktarı petrol yatırımcılarını mutlu etmedi. Piyasa'nın beklentisi 20+ milyon idi... Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'da "10 milyon varillik kesinti petrol fiyatında istikrar yaratmaz. Üretici ülkelere yetmeyebilir." açıklamasında bulunmuştu. Petrol fiyatları yüzde 4.14 düşüşle işlem görüyor. 

petrol opec