Olimpik sporcuların yüzde 58'i gelecek kaygısı taşıyor!

Olimpik sporcuların yüzde 58'i gelecek kaygısı taşıyor!

48 ülkeden 500 seçkin sporcunun katıldığı bir ankette Olimpik sporcuların yüzde 58'i maddi olarak stabil olmadığını ve gelecek kaygısı taşıdığını belirtiyor. Öte yandan IOC, Ulusal olimpiyat komitelerine Kural 40'ı gevşetmelerine izin verdi!

Samet Cambaz / Haberglobal.com.tr

48 ülkeden 500 seçkin sporcunun katıldığı bir ankette Olimpik sporcuların yüzde 58'i maddi olarak stabil olmadığını ve gelecek kaygısı taşıdığını belirtiyor. Sporcular Ulusal ya da Uluslararası Olimpiyat Komitelerinden hayatlarını rahatlatacak oranda bir ödül, ücret alamadıklarını belirtiyor. 

Öte yandan IOC, Ulusal olimpiyat komitelerine Kural 40'ı gevşetmelerine izin verdi! Sporcular, yarış sonrasında mikrofonlarda artık sponsorlarına teşekkür edebilecekler. Markalar olimpiyat esnasında sporcuları tebrik ettikleri reklamları yayınlayabilecekler. Bu Olimpik sporcuların durumlarını düzeltme konusunda ilk adım olabilir. 

Uluslarası Olimpiyat Komitesi Antlaşmasında "Olimpiyat oyunlarına katılım yönetmeliği"nde yer alan Kural 40'daki 3. Fıkrada şöyle geçiyor:

'Verilebilecek izinler haricinde, Olimpiyat Oyunlarına katılacak olan hiçbir sporcu, antrenör, çalıştırıcı ya da diğer takım görevlisi, Olimpiyat Oyunları esnasında şahsının, adının, fotoğrafının ya da spordaki performansının reklam amaçları için kullanılmasına izin vermeyecektir.'

Usain Bolt, Olimpiyat'ta 100 metre yarışından sonra giydiği sponsor markanın ayakkabılarını çıkartıyor ve kameralara gösteriyor, Fakat sponsoruna teşekkür edemiyordu. Bu maddenin gevşetilmesiyle birlikte artık sponsorlara teşekkür edilebilecek ve kişisel sponsoru olimpiyat esnasında reklam yayınlayabilecek. 

Özellikle ABD'li olimpik sporcular tatmin etmeyen gelir ve zorlu koşullar sebebiyle sporu erkenden terk ediyorlar. Rio2016 olimpiyatlarında yüzme dalında altın madalya kazanan Maya Dirado 23 yaşında emekliliğini ilan etmiş ve Mckinsey şirketinde analist olarak çalışmaya başlamıştı. Bir başka Amerikalı eski profesyonel güreşçi/Oyuncu Ronda Rousey 2008 Pekin Olimpiyat oyunlarında kazandığı Bronz Madalya karşılığında ABD Olimpiyat Komitesinden 10 bin dolar ödül almış ve tatmin etmeyen bu gelir düzeyinden memnun olmayan Rousey Olimpiyat hedefini terketmiş ve Profesyonel Güreş'e geçiş yapmıştı.  Amerikalı olimpik sporcular geçimlerini idame etmek için spor haricinde WalMart'ta kasiyerlik, JcPenney'de depo görevlisi ve gazeteci olarak çalışıyorlar. Bazı sporcularda Paypal hesabı açarak Olimpiyat oyunlarına gidebilmek için destek istiyorlar. 

Bu durum Tokyo2020 ve sonrasında düzelebilir. Tokyo2020'de sporcuların kendi kişisel markalarını pazarlama örneklerini görebiliriz.

Kaynak: Web Özel

olimpiyat oyunları tokyo2020 sporcu