Ocak ayı ihracat/ithalat rakamları açıklandı

Ekonomi haberleri
Ocak ayı ihracat/ithalat rakamları açıklandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş, küresel ticarette daralmanın devam ettiğini, açıklanan rakamların bu dönemde Türkiye'nin başarısı olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin olarak "Veriler dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde elde ettiğimiz başarının göstergesidir. Elde edilen başarıda Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın önemi büyüktür." dedi.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle;

"Ekonomik gelişmeler küresel yatırımları da zayıflatıyor. Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. Büyüme oranlarında ihracatın payı giderek artıyor. Açıklanan rakamlar dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde elde ettiğimiz başarının göstergesidir. Elde edilen başarıda Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın önemi büyüktür. İhracatımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Türkiye önemli bir üretim üssüdür, 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur. 

Ocak ayında ihracat yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolara ulaştı. İthalat Ocak'ta 33,7 milyar dolar oldu. Altın ithalatındaki yükseliş de ithalatta etkili oluyor. Parite etkisiyle 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşti. Hizmet ihracatı 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İGA A.Ş. ihracatçılarımız için çok önemli bir kaynak haline geldi. Enerji ithalatı yıllık bazda yüzde 238 artışla 8,8 milyar dolar oldu."

Açıklanan rakamlarla birlikte Ocak ayı dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi.

 

Kaynak: Haber Global TV

dış ticaret ihracat ithalat