New York borsası günü karışık seyirle tamamladı 

Borsa Ekonomi haberleri
New York borsası günü karışık seyirle tamamladı 

Haftanın ilk işlem gününde New York borsası günü karışık seyirle tamamlarken, kapanışta Dow Jones endeksi 190 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0.58 azalarak 32.936,41 puan oldu.

S&P 500 endeksi yüzde 0,17 azalışla 4.217,04 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,27 artarak 13.018,33 puana çıktı.

ABD'de tahvil faizlerindeki gerileme ve piyasalarda dikkatlerin büyük teknoloji şirketlerinin bilançolarına çevrilmesiyle pay piyasalarında haftanın ilk işlem gününün kapanışında karışık bir seyir izlendi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta gerekmesi halinde faiz oranlarının tekrar artırılabileceğine yönelik yorumları sonrası tahvil piyasalarında satış baskısı sürerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi bugün yüzde 5'in üzerini görmesinin ardından yüzde 4,85 seviyelerine geriledi.

Ülkede devam eden bilanço sezonu da yakından takip edilirken analistler, Alphabet, Amazon, IBM, Intel, Meta ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin yanı sıra General Motors, Ford ve Boeing gibi şirketlerin bu hafta açıklanacak finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırmasının beklendiğini kaydetti.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul'da gösterge BIST 100 endeksi, yüzde 3,19 değer kazanımı ile günü 7.750,39 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 239,71 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 99,4 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 2,74 ve holding endeksi yüzde 2,51 değer kazandı.

Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 5,56 ile kimya, petrol, plastik oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarının Orta Doğu'daki çatışmalara ilişkin belirsizliklerle yeni haftaya da negatif seyirle başladığını ifade ederek, bu hafta gözlerin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına çevrildiğini söyledi.

Çatışmaların genişleyebileceği endişesi hakim olmaya devam etse de İsrail'in Gazze'ye askeri harekatını ertelediğine yönelik haberler, varlık fiyatlarındaki oynaklığı sınırlı da olsa azalttı.

Öte yandan, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, aralık ve ocaktaki toplantılarda da Banka'nın politika faizini değiştirmeyeceğine ilişkin beklentiler güç kazanıyor.

 

Kaynak: AA

New York borsası