Milyarderlerin parası kadınlara emanet... Peki kim daha tutumlu?

Ekonomi haberleri
Milyarderlerin parası kadınlara emanet... Peki kim daha tutumlu?
Yapılan araştırmalara göre kadınlar yatırımlarının karşılığını almakta erkeklerden daha başarılı. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyadaki en zengin insanların yaklaşık yüzde 90'ı erkek ancak pek çoğu şahsi paralarını kadın yatırım fonu yöneticilerine emanet ediyor. Kadınlar aile fonlarını yönetmekte duygusal zekaları sebebiyle daha başarılı bulunuyor. Peki özel hayatta kadın mı erkek mi daha tutumlu?

İş yaşamındaki en büyük sorunlardan biri aynı işi yapan erkeklerin kadınlardan daha fazla para kazanması. Bu evrensel bir sorun. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve TÜİK’in, Cinsiyete Dayalı Ücret Farkının Ölçümü isimli çalışmasına göre; Türkiye’de 2018 yılında cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 15.6 olarak ölçüldü. Yani aynı işi yapan bir kadın, erkeğe göre yüzde 15.6 daha az kazanıyor. İlkokul ve altı eğitim düzeyine sahip ücretli çalışanlara bakıldığında ise bu farkın yüzde 38.6’ya çıktığı görülüyor.

Bugün dünyada 1 milyar doların üzerinde parası olanların yüzde 90’ına yakını erkek. Google’ın kurucusu Sergey Brin, kişisel serveti içi 35 yaşında bir yatırım bankacısı olan Marie Young’ı tuttu. Jeff Bezos ise Princeton mezunu Melinda Lewison’a kişisel servetini emanet etti. Bezos’un kişisel servet fonunda Airbnb ve Business Insider gibi varlıkları bulunuyor. 90 milyar dolarlık Chanel fonu Suzi Kwon Cohen isimli başka bir kadın tarafından yönetiliyor. Hyatt otellerinin varisleri ve Walton kardeşler de cüzdanlarını kadın fon yöneticilerine emanet etmiş.

Family Capital ve Guernsey Finance tarafından yapılan bir araştırmaya göre; büyük ailelerin kişisel servetlerinin yöneten firmaların yüzde 25’i ya bir kadın CEO tarafından çekip çevriliyor ya da bu şirketlerde kadınlar üst düzey pozisyonlarda ve bu zenginler ile ilgileniyorlar.

BİRAZ DA DUYGULAR...

4.5 milyar dolar servete sahip ABD’li Och ailesinin parası Mira Muhtadie’ye emanet. Muhtadie, kişisel finansın biraz da duyguları içerdiğini söyleyerek belki de bu sebepten kadınların bu alanda erkeklere göre daha başarılı olduğunu söylüyor.

Muhtadie, “Burada aile üyeleri ile uğraşıyorsunuz, bu iş para kazanmaktan fazlası, insanlarla bağ kurmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Başka bir kişisel servet yöneticisi Wendy Craft, “Erkekler de bu işi harika yapıyor ancak küçük bir kısmı aileler ile iyi anlaşamıyorlar” demekte.

Craft’a göre bazı durumlarda aile bireylerini yapmak istedikleri yatırımlardan da ekonomik gerekçelerle vazgeçirmek gerekiyor ve bir insana parası ile ne yapacağını söylemek kolay bir iş değil.  Yatırım uzmanı, “Bu aileler planlarını 100 yılı düşünerek yapıyorlar. Önümüzdeki 10 yıl içinde dönüş beklemiyorlar” ifadelerini kullandı. Wendy Craft kadınların yönettiği aile fonlarının finansal krizlerden daha az etkilendiğini söylüyor. Hedge Fund Research’ün çalışmasına göre erkeklerin fonları finansal krizlerde yüzde 19 değer kaybederken kadınların fonları yüzde 9.6 değer kaybediyor.

'ULTRA ZENGİNLERLE ÇALIŞMAK RAHAT'

Kathrine Hill Ritchie 55 kişinin 15 milyar dolarlık aile fonunu yönettiği bir ekipte çalışıyor ve ultra zengin insanlarla çalışmanın bir şirkette 9-5 çalışmaya göre rahat olduğunu söylüyor. Hill Ritchie, “Çok çalışmalısınız ancak tatillerinize saygı duyarlar” demekte. Ritcihe bu insanlarla çalışınca akşam 11’e kadar da ofiste kalmaya gerek olmadığını söylüyor.

Amerikan İstatistik Ofisi’ne (Cencus Bureau) göre kadınlar erkeklerden daha fazla biriktirmeye ve harcamaya yatkın. Kadınların yüzde 29’u aylık gelirlerinin yüzde 10’unu biriktirdiklerini söylerken erkeklerde bu oran yüzde 21’e iniyor.

Fidelity Invesment firması 8 milyon yatırım hesabı üzerinde yaptığı bir incelemede kadınların yatırımlarının erkeklerinkinden yüzde 0.4 daha fazla kazandırdığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre kadınların daha fazla kazanmasının bir sebebi risk almaktan daha uzak durmaları.

Zaman zaman çiftler arasında da farklı harcama davranışları görülebiliyor. Eşlerden biri fazla savurgan iken diğeri tutumlu olabilir. Uzmanlara göre bu noktada aylık bütçe hazırlamak ve günde küçük para toplantıları yapmak belirsizlikleri ortadan kaldırmada iyi bir formül. Eğer partnerinizin sizin aşırı bulduğunuz bazı harcamaları varsa, zaman zaman  o harcamaları yapmasını da hoş karşılamayı düşünebilirsiniz.

Kaynaklar: TÜİK-ILO, Business Insider, Yahoo Finance, BBC

Kaynak: Web Özel

dünyanın en zengin insanları