Michael Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu?

Michael Jordan
Michael Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu?

6 NBA şampiyonluğu bulunan eski basketbolcu Michael Jordan dünyanın ilk dolar milyarderi sporcusu. Birçok eski atlet, sporu bıraktıktan sonra servetini eritirken Jordan akıllı yatırımları ile parasını katladı. Yıllık kazancı 145 milyon dolar. Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu?

Ne messi ne Ronaldo ne de LeBron James. Dünyanın ilk dolar milyarderi sporcusu sporu bırakalı yıllar oldu. Basketbola veda edeli 19 sene olmasına karşın "majesteleri" lakaplı Michael Jordan’ın serveti 2014 yılından bu yana 1 milyar doların üstünde. Çoğu ünlü sporcu, sporu bıraktıktan sonra parasını çarçur ederken, Jordan doğru yatırımlar ile kişisel servetini Forbes Dergisi'ne göre 1.7 milyar dolara kadar çıkardı. Ünlü basketbolcu LeBron James, yıllık 90 milyon dolarlık kazancı ile 145 milyon dolar kazanan Jordan'ın yanına bile yaklaşamıyor.

ŞAMPİYONLUKLARLA DOLU BİR KARİYER 

Jordan’ın kariyeri de başarılarla dolu. Kolejler ligi NCAA’de North Carolina Üniversitesi’nde 1 şampiyonluk ve 1984 Olimpiyatları’nda altın madalyadan sonra Jordan aynı yıl ABD basketbol ligi NBA ekibi Chicago Bulls tarafından 3. sırada seçildi. Bu ekiple toplam 6 şampiyonluk kazandı. 2. olimpiyat altınını da 1992 yılında ABD’nin ünlü Rüya Takımı ile aldı.

Michael Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu? - Resim : 1

AIR JORDAN MARKASI HALA ÇOK POPÜLER 

Basketboldaki bu başarıları servetinin ana kaynağı değil. Chicago Bulls yılları sırasında 90 milyon dolar kazanırken, bunun 63 milyon dolarını Chicago’daki son iki sezonunda elde etti. Basketboldan daha fazla para kazandıracak hamleyi 1984 yılında yaptı. Nike ile anlaşan basketbolcu, dünyaca ünlü markası 'Air Jordan'ın temellerini attı. ABD’li spor giyim markası Nike’nin kurucusu Phil Night, “Hayatımda aldığım en iyi karar Jordan ile yıllık 250 bin dolara imzalamaktı” diyerek ne kadar karlı bir iş yaptıklarını da açıklıyor.

Başarılı sporcunun anlaşmalı olduğu Nike, Air Jordan markasından yılda 3.6 milyar dolar gelir elde ediyor. Jordan’ın sponsorluk anlaşması imzaladığı diğer markalar ise içecek markası Gatorade, oyuncu kartları üreticisi Upper Deck ve giyim markası Hanes. 

Michael Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu? - Resim : 2
Jordan'ın NBA'de çaylak sezonunda giydiği "Air Jordan One" ayakkabıları geçtiğimiz yıl müzayede evi Sotheby's'de açık arttırmaya çıkarılmıştı. Kaynak: Reuters

NBA TAKIMI SAHİBİ 

Jordan’ın servetinin çok büyük bir kısmını NBA takımı Charlotte Hornets oluşturuyor. 2010 yılında 175 milyon dolara satın aldığı takımın değeri şu an 1.5 milyar doları buluyor. 2019'da takımın yüzde 20'sini satmasına karşın hala hisselerin yüzde 75'den fazlasına sahip. Jordan'ın bu hisse satışından da 300 milyon dolar kazandığını da hatırlatalım. LaMelo Ball gibi bir süper starı da kadrosuna katan Hornets, ilk şampiyonluğunu Jordan’ın sahipliğinde kazanmak istiyor. NBA'den başka, ABD'nin ünlü otomobil yarışları NASCAR'da mücadele eden 23XI takımının da sahibi.

Jordan’ın yatırımları bununla sınırlı değil. Florida’daki ünlü 1000 North in Jupiter başta olmak üzere birçok restoran ona ait. Chicago, Connecticut ve Washington’da da ızgara et lokantaları bulunuyor. Ayrıca bu yıl Groove XXIII diye anılan ve tasarımını kendisinin yaptığı golf sahası hizmete girdi. Golf derslerinin de verildiği alanda Air Jordan marka golf ürünleri kullanılmakta. Ayrıca Jordan, North Carolina eyaletinin Durnham kentinde Japon otomotiv devi Nissan'ın da bayiliğini yapıyor.

Bu yatırımlardan başka teknoloji alanında da girişimleri mevcut. Silikon vadisi startup şirketlerinden Gigster, yakın zamanda Jordan'ın desteğini aldı. Ayrıca Jordan, NBA'nın online oyuncu kartı platformu Top Shot'un bünyesinde yer alan startup şirketi Dapper Labs'a yapılan 305 milyon dolarlık yatırımın bir parçası. 

Michael Jordan bu imparatorluğu nasıl kurdu? - Resim : 3
Jordan'ın Chicago Bulls ile 6 NBA şampiyonluğu bulunuyor. Kaynak: Reuters 

MİLYON DOLARLIK EVLER

Bu kadar zenginliğin sonucu Jordan, beklenildiği üzere oldukça lüks bir yaşama sahip. Florida'da 14 milyon dolar harcadığı malikanesinin yanında Charlotte'da da göl manzarası ile dikkat çeken 2.8 milyon dolar değerinde bir evi bulunuyor. Jordan, Chicago'daki içinde spor salonu da bulunan evini yıllar önce satışa çıkarmıştı. Ancak yıllardır alıcı bulmayan evin satış değeri 14 milyon dolara kadar düştü. Evlerinin yanında sayısız lüks aracı, Air Jordan logolu özel jeti ve 46 metrelik süper lüks yatı "Mr. Terrible" da bulunuyor.

Sadece yatırımlar ve markalar da para kazandırmıyor. Jordan, açtığı davalarla da milyon dolar kazandı. Çinli Qiaodan Sports markasına açtığı dava 2016 yılında Jordan lehine sonuçlandı. Ayrıca iki süpermarket zinciri Dominick's ve Jewel-Osco izni olmadan Jordan adını kullandı. Jordan tabi ki onları da dava etti ve milyon dolarlar kazandı.

Kaynaklar: The Insider, Forbes, ESPN

Kaynak: Web Özel

Michael Jordan Lionel Messi Cristiano Ronaldo LeBron James air jordan Chicago