Messi'nin parası nereden çıkacak? Bu iş forma satarak olur mu?

Messi'nin parası nereden çıkacak? Bu iş forma satarak olur mu?

21. yüzyılın en ses getiren transferi gerçekleşti. Messi resmen Paris Saint Germain'de! Peki PSG Messi'nin parasını nasıl çıkaracak? Yok satan formalarla bu iş olur mu? Yoksa Messi'yi yakında körfez ülkeleri merkezli firmaların yüzü olarak görecek miyiz?

21. yüz yılın en büyük transferi gerçekleşti. Barcelona’nın yaşayan efsanesi Lionel Messi 34 yaşında, daha bıyıkları terlemeyen bir çocukken kapısından girdiği Barcelona’nın kapısından gözünde yaşlarla çıktı. Futbol amatör değil endüstriyel bir spor. La Liga’nın mali kuralları sonucu Barcelona Messi’nin maaşını daha fazla karşılayamayacak hale geldi.

Messi, Barcelona’ya gözyaşları ile veda ettikten 48 saat sonra Paris sokaklarında gülücüklerle yürüyerek yeni takımı Paris Saint Germain ile sözleşme imzaladı. PSG tarafı bu transfer için Messi’ye iki yıl için yılda 35 milyon euro ödeyecek bu paranın yarıya yakını vergilere gidecekken ‘PSG'nin Messi’nin ücretini forma satışından çıkaracağını düşünenler de var’ ve büyük bir yanılgı içerisindeler.

Dünyanın büyük kulüpleri satılan formalardan yaklaşık yüzde 5-10 arasında komisyon alıyor. Formanın geri kalan ücreti Nike, Adidas veya Puma gibi büyük üreticilere gidiyor.

Messi'nin parası nereden çıkacak? Bu iş forma satarak olur mu? - Resim : 1

FORMASI 1070 TL

Yani 30 numaralı Paris Saint Germain formasının resmi imzanın ardından 7 dakika içinde 150 bin satıyor olması düşünüldüğü kadar PSG’yi zengin etmiyor. Messi’nin oynayacağı resmi maç formasının ücreti 107 euro. Jordan marka formanın TL karşılığı 1070 TL’nin üzerinde. Paris Saint Germain yılda ortalama 1 milyon forma satıyor. Cristiano Ronaldo 2018 yılında Juventus’a imza attığında ilk 24 saat içinde 520 bin forma satılmış toplam 51.1 milyon Euro hasılat elde edilmişti.

Paris Saint Germain, Messi’yi kadrosuna kattıktan sonra forma satışından ziyade sponsorluk anlaşmaları ile 34 yaşındaki Arjantinli yıldızdan faydalanmaya çalışacak. Tahminlere göre ilk müşteri aynı zamanda göğüs reklamı veren Accor Otel grubu olacak. Paris Saint Germain’in buradan yılda 10-15 milyon euro kazanacağı bir anlaşma yapması beklenebilir.

PSG’nin elinde Messi olduktan sonra dünyaca ünlü markalarla anlaşması bir hayli kolaylaşacak. Bunu bir dönem Barcelona’da görmüştük. Öyle ki Barcelona formasının sadece gol sevinçlerinde futbolcular üstünü çıkarırsa görülebileceği kısmına da (Intel) sponsor almıştı.

Messi'nin parası nereden çıkacak? Bu iş forma satarak olur mu? - Resim : 2Messi Paris Saint Germain'de 30 numaralı formayı giyecek. Fotoğraf: Reuters

YAYIN HAKLARI ARTMAZ

Messi’nin gelişinin bilet satışlarına olumlu yansıyacağı kesin. Televizyon kontratları açısından PSG’nin yayın haklarından daha fazla bir pay alması beklenmiyor çünkü Lig 1 öyle bir ekonomi yaratmıyor.

Leo Messi’nin takıma gelişi ile birlikte Uzak Doğu veya ABD turlarına PSG daha yüksek ücretlerle davet edilecektir. PSG’den 30 milyon dolar imza parası alan Messi’nin yıllık ücretinin bir kısmı ise kripto para olarak ödenecek. Socios’un ürettiği PSG Token’ların bir kısmı da Messi’ye verilecek.

Peki Paris Saint Germain, Türkiye’deki futbol kulüplerinin ensesinde boza pişiren finansal fair play kuralları varken Messi, Neymar ve Mbappe gibi yıldızları nasıl kadrosunda tutabiliyor? Öncelikle şunun altını çizelim PSG bu sene kadrosuna kattığı Sergio Ramos gibi isimlere bonservis ücreti ödemedi.

Futbol ekonomisi uzmanı Dan Plumley Paris Saint Germain’in maaş bütçesinin Fransa liginin maaş bütçesinin yüzde 29’una denk geldiğini ifade ederken Paris Saint Germain’in yıllık reklam geliri en yakın rakibi Marsilya’dan altı kat daha yüksek.

‘UMARIM MESSİ BENDEN ZAM İSTEMEZ’

Paris Saint Germain kulübünün başkanı Al-Khelaifi, Messi’yi transfer etmeden önce hukuk ve muhasebe birimlerine danıştıklarını ve kuralları ihlal edecek bir durumun ortada olmadığını söyledi. Al-Khelaifi, “Messi’yi karşılayacak gücümüz var. Eğer Messi ile imza atıyorsak bunu yapabildiğimiz içindir. Umarım Leo benden zam istemez” değerlendirmesinde bulundu.

Messi, PSG ile 2+1 sözleşme imzalarken yıllık maaşı 35 milyon Euro olacak. Messi 2017-2021 yılları arasında Barcelona’dan 555 milyon Euro gibi inanılmaz bir ücret kazanmıştı.

Fransa profesyonel futbol ligi Ligue 1’in toplam hasılatı geçen yıl yüzde 16 düşüşle 1.6 milyar euroya kadar düşmüştü. Messi’nin ligin değerini de yukarı çekmesi bekleniyor. 

Kaynaklar: The Telegraph, Reuters, Sky Sports, Paris Saint Germain, CNBC

Kaynak: Web Özel