MESS, Metal işçileri için yaptığı zam teklifini yükseltti! Sendikalar reddetti!

MESS, Metal işçileri için yaptığı zam teklifini yükseltti! Sendikalar reddetti!

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları arasında devam eden ve 140 bin çalışanı kapsayan grup toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri devam ediyor. MESS teklifi yükseltti. Ancak sendikalar yeni teklifi reddetti ve grev kararı aldı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanması hedefiyle ücret artışı teklifini ikinci kez revize etti. MESS, 5 Ocak 2022 tarihinde yeni teklifini çalışanları temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikalarına iletti. 

MESS, 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde ilk 6 ay için ücret artışı teklifini yüzde 21’e yükseltti. İkinci 6 aylık enflasyon artışı ile birlikte MESS’in yeni teklifi yıllık bazda yüzde 50 seviyesine gelmiş oldu.

MESS görüşmelerin başında, ilk 6 ay için, aynı döneme yönelik enflasyon oranı yüzde 8,81 iken yüzde12 artış teklif etmiş, 27 Aralık 2021 tarihinde ise artış teklifini yüzde 17 olarak revize etmişti. Dolasıyla, son yapılan yüzde 21’lik revize teklif ile, ikinci altı ay için beklenen enflasyon artışı birlikte değerlendirildiğinde yıllık bazda toplam ücret artışı yüzde 50’nin üzerinde bir seviyeye geldi.

SENDİKALAR TEKLİFİ REDDETTİ

Mess'in teklifini sendikalar reddetti. Metal iş kolunda örgütlü Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş teklifi reddetti ve grev kararı aldı.

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada

"Sendikamızla MESS arasında sürmekte olan ve grev aşamasına gelen Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin yenisi MESS’in çağrısıyla bugün (5 Ocak 2022, Çarşamba) yapıldı.
Grev uygulamalarının başlamasına az kalınan bu aşamada MESS bugün yapılan toplantıda ücret teklifini ilk 6 aylık dönem için yüzde 21’e yükseltti. MESS’in önceki teklifi ilk 6 aylık dönem için yüzde 17 idi.
Sosyal haklara ise daha önce sözleşmenin 1. yılı için verdiği yüzde 19,25 oranındaki artış teklifini %25’e yükseltti. Son günlerde yağmur gibi yağan zam dalgası karşısında bu ücret artışları ile yaşamak mümkün değildir.

Bu teklif, metal işçilerinin reel ücret kayıplarını gidermekten uzaktır. Bu teklif, metal işçilerinin yoksulluk sınırında yaşaması ve çalışması demektir. En zor koşullarda, ölümüne çalışan metal işçilerinin bu zam oranını kabul etmesi beklenemez." denildi.

Kaynak: Haber Global TV

metal iş metal işçileri MESS Sendika