Merkez'in 'zorunlu' hamlesi doları yükseltti

Merkez'in 'zorunlu' hamlesi doları yükseltti

Merkez Bankası tarafından dün zorunlu karşılıklara yapılan düzenlemeye dolar yükselişle tepki verdi. Uzun süredir 5.60 seviyelerine yakın dalgalı seyir izleyen dolar 5.70 seviyesinin üzerini test etti

Merkez Bankası, dün yaptığı açıklamayla bankaların zorunlu karşılıklarını, kredi büyümesiyle ilişkilendirmesine döviz cephesinde yükselişle yanıt geldi. Kredi büyümesi yüzde 10-20 arasında olan bankaların 1 yıldan kısa vadede zorunlu karşılıkları düşürmesine imkan veren düzenleme ile piyasalara 22 milyar TL'lik likidite verileceği açıklanmıştı.
Buna karşılık söz konusu düzenlemenin, yüksek faizin kredi büyümesini daralttığı dönemde özellikle kamu bankalarına yarayacağı belirtiliyor. Alınan kararın, bankaları faiz düşürerek kredi vermeye teşvik etmek amacını taşıdığını belirten uzmanlar, kamu bankalarının halihazırda yıllık yüzde 10-20 arasında kredi büyümesini kredi yapısından kaynaklı avantajlarla sağlayabildiğini, özel bankaların ise kaynak maliyeti nedeniyle bu hedefleri sağlamaya çoğunlukla uzak olduğunu düşünüyor.
Bu kararından ardından piyasaların zorunlu karşılık düzenlemesine yükselişle karşılık verdiği belirtiliyor. Bir süredir 5.60-5.65 TL dar bandından dalgalı bir şekilde seyreden dolar, dün 5.65'in üzerine çıkarken bugün ise 5.70'in üzerini test etti.
Dolar kuru halen 5.7310 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Merkez Bankası zorunlu karşılık düzenlemesi 1 dolar kaç TL