Merkez Bankası'nın PPK karar metninde bir önceki metinden farklı ne var?

Merkez Bankası'nın PPK karar metninde bir önceki metinden farklı ne var?

Merkez Bankası, ekim ayı PPK toplantısında haftalık politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 18'ten yüzde 16'ya çekti. Piyasa ve ekonomistler, 50 ila 100 baz indirim bekliyordu. Peki karar metninde eylül PPK karar metnine göre ne gibi değişikler var?

Merkez Bankası, ekim ayı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında haftalık politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 18'ten yüzde 16'ya çekti. Piyasa ve ekonomistler, 50 ila 100 baz indirim bekliyordu. Peki karar metninde eylül PPK karar metnine göre ne gibi değişikler var?

TCMB metin kararında göze çarpan ilk değişiklik geçtiğimiz hafta göreve başlayan yeni PPK üyeleri Yusuf Tuna ve Taha Çakmak'ın ilk toplantılarına katılmış olması. 

Bir önceki PPK metninde yer alan; "Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir." ifadesi çıkarılırken onun yerine "Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri, salgının etkisiyle gerilemeye başlamıştır." ifadesi eklendi. 

Bir önceki metinde sıkı para politikasının cari işlemler dengesini pozitif etkilediğine dair olan "Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. " metni çıkarılırken bunun yerine "Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlenmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı için önem arz etmektedir." ifadesi eklendi.

FAİZ İNDİRİMLERİNE SINIRLI YER KALDI İFADESİ

Ekim ayı PPK karar metninde faizlerde aşağı yönlü yapılan indirimler için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı ifadesi yer aldı.

Bir önceki metinde yer alan "Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir." metni çıkarılırken yerine "Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı kurul tarafından değerlendirilmiştir." metni eklendi.

Yine ekim ayı PPK metnine "Kurul, ayrıca iklim ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır." ifadeleri eklendi. 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV