Merkez Bankası'ndaki Kılıçdaroğlu-Kavcıoğlu görüşmesinin perde arkası

CHP kurmayları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasındaki 1.5 saatlik görüşmenin detaylarını aktardı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 1.5 saat görüştü. Kulislere yansıyan bilgilere göre Kılıçdaroğlu ve ekibi TCMB Başkanı Kavcıoğlu'na sert eleştirilerle yüklendi ancak bir yandan da TCMB'nin bağımsızlığı için yanınızdayız mesajı verdi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise  "yasalara bağlı çalışıyoruz" karşılığını verdi. Rezerv tartışmasına ilişkin olarak ise "yanlış bakılıyor" yanıtını verdi. 

Edinilen bilgilere göre, görüşmenin ana teması TCMB'nin bağımsızlığı oldu. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın adında "Türkiye Cumhuriyet" yazan iki kurumdan biri olduğunu vurguladı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönetimin sahip çıkmasını istedi.

Hiçbir müdahaleye izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu bu konudaki çabalarda kurumun yanında olacaklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, dolardaki yükseliş başta olmak üzere, fiyat istikrarsızlığı ve genel ekonomik tabloda hükümetin, bağımsız ve özerk kurumlara müdahalesinin etkili olduğu mesajını verdi.

Kavcıoğlu, bu eleştirileri "Merkez Bankası olarak yasalara uygun hareket edi̇yoruz. Atama kararları, kurumsal kararlardır, arkasında başka şeyler aramak kurumu da yıpratıyor" di̇ye yanıtladı.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, görüşmede daha önce de dillendirdiği "Döviz faiz indiriminden dolayı artmıyor" söylemini yineledi. Kavcıoğlu, döviz kurundaki artışı uluslararası konjonktüre bağladı. Kılıçdaroğlu buna karşılık olarak "Uluslararası piyasalarda iniş çıkışlar oluyor. Biz neden hep inişteyiz? Neden ekonomi yangın yeri gibi?" diye sordu. 

128 MİLYAR DOLAR TARTIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "128 milyar dolar nerede?" sorusunu bu kez Merkez Bankası Başkanı'na sordu. Kavcıoğlu "Rezervin 125 milyar dolara ulaştığını" söyledi ve bu rakamlara itibar edilmesini istedi.

KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMEYE NASIL KARAR VERDİ?

CHP kaynaklarına göre tarihte ilk kez gerçekleşen bu görüşme "İktidara geliyoruz. Bağımsızlığa halel getirip bize bırakacağınız faturayı daha fazla yükseltmeyin" mesajıydı.

Kaynak: Haber Global TV