Merkez Bankası zorunlu karşılıklara kredi büyümesi şartı getirdi

Merkez Bankası zorunlu karşılıklara kredi büyümesi şartı getirdi

Merkez Bankası, zorunlu karşılıkların daha esnek ve etkin kullanılması için zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Buna göre zorunlu karyılıklara faiz oranı, bankaların kullandırdığı kredilerle ilişkilendirildi

Zorunlu karşılıkların finansal istikrarı destekleyecek şekilde makro ihtiyati bir araç olarak daha esnek ve etkin kullanılmasına karar veren Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranı ve zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamalarında değişikliğe gitti.

Yürürlüğe girecek değişiklikler ile Türk lirası zorunlu karşılık oranları ve Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenecek faiz/nema oranı, bankaların dövize endeksli kredileri ile bankalara kullandırılan krediler hariç Türk lirası cinsi standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yıllık büyüme oranları ile ilişkilendirildi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 arasında (referans değerler) olan bankalar için Türk lirası zorunlu karşılık oranları, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacaktır. Diğer bankalar için zorunlu karşılık oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. 

Ayrıca, mevcut durumda Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan yüzde 13 faiz/nema oranı, kredi büyümesi referans değerler arasında gerçekleşen bankalar için yüzde 15, diğer bankalar için yüzde 5 olarak dikkate alınacaktır. 

Yeni yöntemle; kredi büyüme oranları her zorunlu karşılık döneminde hesaplanacak, büyüme oranları referans değerler arasında kalan bankalar takip eden üç ay boyunca (6 tesis dönemi) ilgili zorunlu karşılık oranları ve faiz/nema oranlarına tabi olacaktır" denildi.

Merkez Bankası, yeni uygulama ile; ilk aşamada piyasaya yaklaşık 5,4 milyar TL ve 2,9 milyar ABD (16.4 milyar TL) doları karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesini bekliyor.

 

Merkez Bankası zorunlu karşılık düzenlemesi