Zorunlu karşılıklarla ilgili kritik değişiklik! Kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılıklara ayar geldi
Merkez Bankası tarafından yapılan değişiklikle kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılıklarda değişikliğe gidildi. TL cinsi krediler ile yakın izlemedeki kredilerin toplamı üzerinden TÜFE ile düzeltilmiş üç aylık ortalama değerler üstünden hesaplanacak
Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıkların hesaplanmasında kritik bir değişikliğe gitti. Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan değişikliğe göre bankaların, dövize endeksli krediler ile mali kuruluşlara kullandırılan krediler hariç TL cinsi standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamı üzerinden Merkez Bankası'nca belirlenen usul ve esaslara göre Tüketici Fiyat Endeksiyle düzeltilmiş üç aylık ortalama değerler kullanılarak bankalarca hesaplanmasına karar verildi.
Bu hesaplama yapılırken, yıllık kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olup, 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredilerindeki ve tüketici kredileri ile bireysel kredi kartları harici 2 yıldan uzun vadeli kredilerdeki yıllık değişimin tamamı büyüme oranının pay kısmından düşülerek hesaplanacak uyarlanmış yıllık kredi büyüme oranı yüzde 15'ten (15 dahil) küçük olan bankaların TL zorunlu karşılık oranları şöyle belirlenecek: 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacak.
Yine yıllık kredi büyüme oranı yüzde 15'in (15,00 dahil) altında olup, 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri harici tüketici kredilerindeki ve bireysel kredi kartlarındaki yıllık değişimin yüzde 50'si büyüme oranının pay kısmından düşülerek hesaplanacak uyarlanmış yıllık kredi büyüme oranı yüzde 5'ten (5 dahil) büyük olan bankaların zorunlu karşılık oranları da aynı esasla hesaplanarak uygulanacak.
Yani Türk Lirası zorunlu karşılık oranları, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacak.
Kredi büyüme oranları yukarıdaki koşulları sağlayan bankalara, hesaplama dönemini izleyen ilk zorunlu karşılık tesis döneminden başlamak üzere 6 zorunlu karşılık tesis dönemi boyunca birinci fıkrada belirlenen zorunlu karşılık oranları uygulanacak. 6 zorunlu karşılık tesis dönemi içerisinde yukarıda belirlenen zorunlu karşılık oranlarının değişmesi durumunda kalan tesis dönemlerinde belirlenen yeni oranlar uygulanacak.
Bankalar yukarıda belirtilen kredi büyüme oranları ve bu oranlara ilişkin verileri, hesaplama dönemine ait zorunlu karşılık yükümlülük bildirim cetvelinin gönderim süresi bitimine kadar Merkez Bankasına bildirecek.
Kredi büyümesine göre farklılaşma uygulamasında ise geçiş dönemi yükümlülük hesaplama tarihine kadar kredi büyüme oranı yüzde 10 ile yüzde 20 aralığına girmiş olan bankalara bu aralığa girdikleri tarihe ilişkin tesis döneminden itibaren altı dönem boyunca yukarıdaki koşulları sağlayan bankalar için geçerli olan zorunlu karşılık oranları uygulanacak.