Merkez Bankası avans ve ihtiyat akçesini dağıtmaya başladı

Merkez Bankası avans ve ihtiyat akçesini dağıtmaya başladı

Merkez Bankası'ndan Hazine'ye 40,5 milyar lira aktarılcak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) olağanüstü genel kurul toplantısı yakından takip ediliyor. TCMB geçen yıl ana hissedarı olan Hazine'ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar TL transfer etmişti. TCMB ayrıca ilk defa geçen sene alışılagelmemiş bir adım atarak yaklaşık 40 milyar TL tutarında yıllar içinde birikmiş ihtiyat akçesini de Hazine'ye aktarmıştı. Hazine ise artan bütçe açığını geçen yıl bu ve benzeri tek seferlik ödemeler ile azaltmıştı.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL YAPILDI


Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurulu Ankara’da yapıldı. Genel kurulun tek gündem maddesi olan, Merkez Bankasının 2019 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi sonu karından avans dağıtım yapılması kabul edildi.

Bankadan daha sonra yapılan açıklamada, MB 2019 dönem karı üzerinden avans olarak 35,2 milyar TL, 2018 karından ayrılan ihtiyat akçesinden ise 5,3 milyar TL’nin avans olarak dağıtılacağı belirtildi. Böylece toplam aktarılacak tutar 40,5 milyar TL olarak ortaya çıktı.

AVANS TUTARI İLE İHTİYAT AKÇESİ DAĞITILMAYA BAŞLANDI

  Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre Genel Kurul toplantısında, Merkez Bankası 2019 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2018 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verildi.

Bu kapsamda ve ilgili mevzuat çerçevesinde 35,2 milyar Türk lirası kâr payı avans tutarının, 5,3 milyar Türk lirası ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlandı.

Merkez Bankası Hazine