Merkez Bankası'ndan faiz değişikliği beklenmiyor

Merkez Bankası'ndan faiz değişikliği beklenmiyor

20 Mart tarihinde başkanlığa atanan Şahap Kavcıoğlu'nun ilk kez başkanlığı edeceği Para Politikası Kurulu toplantısı yarın(15 Nisan 2021) gerçekleşecek. Yapılan anketlere göre ekonomistler Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 19'da bırakmasını bekliyor.

20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla başkanlığa atanan Şahap Kavcıoğlu'nun ilk kez başkanlığı edeceği Para Politikası Kurulu toplantısı yarın(15 Nisan 2021) gerçekleşecek. Yapılan anketlere göre ekonomistler Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 19'da bırakmasını bekliyor.

Bir önceki başkan Naci Ağbal, 4 aylık başkanlığında 875 baz puan faiz artırarak yüzde 19'a yükseltmişti. Naci Ağbal'ın sürpriz bir şekilde görevden alınması atanan yeni başkanla faizlerin indirileceği beklentisini oluşturmuştu. Ancak yeni başkan Şahap Kavcıoğlu, vaktinden önce bir PPK toplantısı yapılmayacağını ve enflasyonun şu anda bulunduğu seviyenin sıkı politika gerektirdiğini ifade ederek faiz indirim endişelerini yatıştırmıştı. 

Reuters anketine katılan Reuters anketinde güncellenen tahminlere göre 19 ekonomistten 17'si politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde bir değişiklik beklemezken, bir katılımcı yüzde 18.50 seviyesine, bir diğeri ise yüzde 17'ye indirilmesini bekliyor.

Reuters'e konuşan ekonomistler piyasaya güven vermek için Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda faizleri en azından sabit tutması ve tercihen sıkılaştırma eğilimli bir mesaj yayımlaması gerektiğini söylüyor.

AA Finans'ın 15 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi ise 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin 19'u politika faizinde değişiklik yapılmayacağını öngörüyor. Ekonomistlerden 1'i ise politika faizinin 100 puanlık artırımla yüzde 20'ye çıkarılmasını bekliyor.

Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltilmişti.

Kaynak: Haber Global TV