Mercedes, 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Mercedes, 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Mercedes-Benz otomobillerinin üreticisi Daimler tarafından yapılan açıklamaya göre 2022 sonuna kadar binlerce kişi işten çıkarılacak. Personel şefi Porth, sayının 10 binin üzerinde olabileceğini ifade etti.

Alman üretici Daimler de rakipleri BMW AG ve Volkswagen AG'nin Audi biriminin ardından maliyet tasarrufuna gidiyor. Almanya merkezli otomobil şirketi Daimler AG, elektrikli ve otonom araçlara yönelik güçlü yatırımların altında ezilen kar marjlarını yükseltmek için dünya çapında binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. 

YÖNETİCİLER DE ÇIKARILACAK 

Mercedes Benz otomobillerinin üreticisi Daimler tarafından Cuma günü yapılan açıklamada personel harcamalarından 1.4 milyar euro (1.5 milyar dolar) tasarruf edilmesini hedefleyen işten çıkarmaların 2022 yılının sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi. Yapılan açıklamaya göre şirket Almanya'da erken emeklilik programlarını genişletmeyi ve idari personel sayısını azaltmak için emekliliğe teşvik etmeyi planlıyor. Yönetici pozisyonlarını yüzde 10 azaltacak olan Daimler, işten çıkarılacak toplam rakama ilişin bilgi vermedi. 

SAYI 10 BİNİN ÜZERİNDE OLABİLİR

Personel şefi Wilfried Porth, şirketin "binlerce" kişinin işten çıkarılacağını belirttiği açıklamasının ardından Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta sayının muhtemelen 10 binin üzerinde olacağını ifade etti.

ALMAN OTOMOBİL ENDÜSTRİSİ DARALIYOR 

Alman otomobil endüstrisi, ABD-Çin ticaret ihtilaflarının ve Brexit belirsizliğinin etkisiyle beklenenden daha zayıf bir büyüme ile karşı karşıya kalırken, elektrikli ve otonom araçlara yapılan büyük yatırımlar da şirketlerin karlılığını azaltıyor. Daimlerin açıklamasının, Almanya'da Volkswagen grubuna bağlı otomotiv üreticisi Audi'nin, kemer sıkma politikası çerçevesinde 2025'e kadar 9 bin 500 iş pozisyonunun iptal edileceğini açıklamasından sonra gelmesi dikkati çekti.

Son dönemde kapsamlı bir teknolojik dönüşüm içinde olan otomotiv sektöründe iş pozisyonlarının iptal edilmesi dikkati çekiyor. Uzmanlar, içten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçildiğini belirterek, elektrikli motorların petrol ile çalışan motorlara göre daha az parça bulundurduğundan daha az işçiye ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor. 

Otomobil sektörü uzmanı Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer'e göre 800 bin istihdam sağlayan Alman otomotiv sektörü gelecek on yıl içinde 250 bin pozisyonu iptal edecek ve 125 yeni pozisyon oluşturacak.

mercedes