Memur-Sen Başkanı: Düşen alım gücüne karşı Eşel Mobil gelsin

Ekonomi haberleri
Memur-Sen Başkanı: Düşen alım gücüne karşı Eşel Mobil gelsin

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Başkan Yalçın, yükselen enflasyon, düşen alım gücüne karşı eşel mobil sistemi önerdi.

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Başkan Yalçın, yükselen enflasyon, düşen alım gücüne karşı eşel mobil sistemi önerdi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ocak-Mayıs enflasyonunun yüzde 35.64, enflasyon farkının ise yüzde 26.18 olarak gerçekleştiğini belirten Yalçın "Özellikle gıda, akaryakıt ve konut enflasyon rakamları büyürken kamu görevlilerinin geçim sıkıntısı da büyüyor. Yükselen enflasyon rakamları; kamu görevlilerinin cüzdanlarını yakarken “Eşel Mobil Sistemi”nin uygulanmasının gerektiği de her geçen gün daha fazla hissediliyor" dedi.

Enflasyonun aylık olarak maaşlara yansıtılması önermesini içeren eşel mobil sistemi'nin bir ihtiyaç olduğunu belirten Yalçın, Türkiye'nin alım gücü kayıplarını telafi edecek güce sahip olduğunu ifade etti. 

Başkan Yalçın'ın açıklamaları şöyle;

" TÜİK tarafından Mayıs Ayı enflasyonunun %2,98, yıllık enflasyonun %73,50 olarak açıklanmasıyla birlikte; Ocak-Mayıs enflasyonu %35,64 ve enflasyon farkı ise %26,18 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentilerini yukarı yönlü güncellerken,hissedilen enflasyon neredeyse her ay beklentilerden daha yüksek şekilde karşımıza çıkıyor.Resmedilen ve hissedilen tartışmasına girmeden bir kez daha ‘alım gücümüz yükseltilmeli’ diyoruz. Özellikle gıda, akaryakıt ve konut enflasyon rakamları büyürken kamu görevlilerinin geçim sıkıntısı da büyüyor.

Yükselen enflasyon rakamları; kamu görevlilerinin cüzdanlarını yakarken “Eşel Mobil Sistemi”nin uygulanmasının gerektiği de her geçen gün daha fazla hissediliyor. Diğer taraftan dünya çapında yaşanan ekonomik krize rağmen hızla büyüyen, ihracat rakamlarını artıran, geleceğe dair umutlarımızı koruyan Türkiye; sabit gelirlilerin maaş/ücretlerini de hak ettiği seviyeye yükseltecek, alım gücü kayıplarını telafi edecek güce sahiptir. Bilhassa bu ve benzeri enflasyonist dönemlerde, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere tüm sabit gelirlileri enflasyon korkusundan uzaklaştıracak, hayat pahalılığından kurtaracak ve rahat bir nefes aldıracak ‘Eşel Mobil Sistemi’ zaman kaybedilmeden uygulamaya konulmalıdır."

SABİT GELİRLİLER KORUNMALI

Yalçın, Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şubesi yeni binasının açılış töreninde, kuruldukları günden bugüne kadar çizgilerinden ödün vermediklerini ifade etti.

Enflasyonist ortamlarda sabit gelirlilerin hukukunun ve alım gücünün korunmasının önemine değinen Yalçın, şöyle konuştu:

"Enflasyonist ortamlar bazen sermaye sahiplerine ciddi avantajlar sağlıyor ve güçleri yükseliyor. Bu tip durumlarda sabit gelirliler sürekli kaybediyor. Bizim için en iyi zam, düşük enflasyon ve piyasa istikrarıdır. Enflasyon çıktığı anda direkt memura o ay maaşta yansıyacak şekilde eşel mobil sisteminin devreye alınmasının altını bir kez daha çiziyorum. Çünkü sabit gelirlileri korumak gerekir."

 

Kaynak: Haber Global TV

Memur Sen Açlık sınırı enflasyon