Maske üreten firmalar ne yapıyor?
Vaka sayılarının binin altına birkaç gün art arda inmesiyle toplu taşımada da maske zorunluluğu kalktı. Aylar boyunca harıl harıl üretim yapan maske üreticileri şu an ne yapıyor? Talep ne durumda?
Pandemi başladığından beri maske neredeyse iki yıldır hayatımızda. Geçtiğimiz pazar, üç gün üst üste koronavirüs vaka sayısının 1000'in altında gerçekleşmesiyle maske zorunluluğu kalksa da bazı vatandaşlar takmaya devam edeceğini belirtiyor. Ama çoğunluk, yazın başlamasıyla da birlikte maskeyi terk etmiş durumda. Peki maske üreten firmalar şimdi ne yapacak? Ürüne talep son zamanlarda ne durumda?
Telefonla konuştuğumuz 10'dan fazla maske üreticisi, üretimi 6 ay ila 1 sene önce üretimi bıraktıklarını belirtti. İsmini vermek istemeyen bir üretici yaklaşık 6 ay önce artan dolar kuru nedeniyle maske üretimini sonlandırdıklarını ve firmayı kapattıklarını ifade etti. Bir firma yetkilisi üretimi sonlandırdıklarını belirterek tepki gösterirken birçok firmanın da internetteki telefonlarının da kullanım dışı olduğu görüldü.
'İHRACATA ÇALIŞIYORUZ'
Genelde sağlık çalışanlarına yönelik tıbbi ürünlerin yanında FFP2 türü filtreli ve tüm yüzü kapatan maskelerden üreten Fago Medikal isimli firmanın sahibi Gökhan Aydın, şu anda FFP2 üretimine devam ettiklerini ancak ihracata çalıştıklarını söyledi. Aydın "Almanya'da bir depo kurduk. Gönderdiğimiz ürünleri Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya dağıtıyoruz" dedi.
Aydın, yurt dışı odaklı çalışmalarının nedenini Türkiye'de FFP2 kullanımının yasaklanması nedeniyle olduğunu söyledi. Normalde Avrupa'da sadece FFP2 türü maske kullanıldığını ifade eden Aydın, "Ancak Türkiye'de pandemi süresince hükümet tedarik sıkıntıları nedeniyle 'sadece sağlık çalışanlarının FFP2 kullanabileceğine' dair bir yazı çıkardı. Biz de Avrupa'ya ihracat yaptık hala da yapıyoruz" dedi.
Aydın, işin ehli olmayan insanların da pandemi ile birlikte maske üretme işine girdiklerini söylerken, "Herkes ucuz malzeme derdinde. Bir numune ile sertifika alanlar üretime başladı" dedi.
Dolar kurunun kendilerini de etkilediğini söyleyen Aydın, FFP2 içinde kullanılan bazı malzemelerin 4 dolara alındığı ancak bazı dönemler 30 - 35 dolara da aldıklarını ifade etti.
Ofisi Bakırköy'de bulunan Promake Endüstriyel Hijyen Ürünleri'nin sahibi Kürşat Yavuz Gemalmazoğlu, "Pandeminin başında kendi makinelerimizle geniş lastikli maske üretimine başladık" diyor.
Gemalmazoğlu maske üretimini 6 ay önce sonlandırdıklarını söyledi. İş insanı, "Dolar kurunun artması gibi etkenlerden dolayı üretimi 6 ay önce sonlandırdık. Mevcut müşterilerimizin siparişlerini de arkadaşlarımıza fason olarak yaptırdık. 3 ay önce de maske talebi bitti" dedi.
DOLAR VE ÇİN OLUMSUZ ETKİLEDİ
Gemalmazoğlu bir maskenin normalde 20 kuruşa mal olduğunu ama dolar kuru ve Çin gibi faktörlerin maliyetleri değiştirdiğini söyledi. Dolar kurunun artmasıyla maske yapımında kullanılan hammadde fiyatları ile üretimde kullanılan makinelerin ve parçalarının fiyatlarının arttığını söyleyen iş insanı, "Pandemi başında Çin yeterli maske üretmiyordu. Çin'de maske üretimi başlaması da maske üreticileri için olumsuz oldu" dedi.
Ürettikleri maskelerin 3 katlı filtreleme özelliği olduğunu belirten Gemalmazoğlu "Biz zaten medikal sektöründe idik, o yüzden sektörün ihtiyacı olan maskenin özelliklerini biliyorduk" değerlendirmesinde bulundu.
Yeni salgın riskine karşı makinelerini üretim için çalışmaya hazır beklediklerini söyleyen Gemalmazoğlu, "Şu an pandemi öncesi üretimimize döndük. Biz kafe, hastane, okul gibi yerlere sıvı deterjan, dezenfektan gibi hijyen ürünleri üretiyorduk. Pandemi sırasında bu üretimimizi de durdurmadık" diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: Web Özel