Liranın kontrollü değer kaybı faiz ticaretini cazip kılıyor, ancak yabancı yatırımcı temkinli

Haber Merkezi
Türk lirası Ekonomi haberleri
Liranın kontrollü değer kaybı faiz ticaretini cazip kılıyor, ancak yabancı yatırımcı temkinli

Türkiye, ekonomiyi canlandırmak için yabancı yatırımcıların ülkeye sermaye enjekte etmesini sağlamayı amaçlıyor. Bunun için liranın değer kaybı belirli bir aralıkta tutuluyor.

Liranın kontrollü bir hızda değer kaybına izin verilirken enflasyon oranının üstünde kayba engel olunuyor.

Bu önlem ABD doları karşısında zayıf fiyattan kaynaklanan enflasyonist baskıları hafifletmeyi amaçlıyor.

Türk lirası geçen yıl itibari değerinin yüzde 16'sını kaybetmiş olsa da satın alma gücünde kazanım elde etti. Bu da lira cinsi tahvillerden yüzde 50'nin üzerinde getiri elde edebilen yabancı yatırımcılara fayda sağladı.

Yerel yatırımcılar ise liranın ABD doları karşısındaki kurunu Türkiye'nin ekonomik gücünün önemli bir barometresi olarak görme yöneliminde.

Gelişmekte olan piyasaların en değişken para birimlerinden biri olan lira, dolar karşısında neredeyse değerinin yarısını kaybettiği 2021'deki keskin düşüşten bu yana reel anlamda kademeli bir toparlanma kaydetti.

Merkez Bankası, reel anlamda değerlenme stratejisi aracılığıyla enflasyonist baskıları azaltmak ve kurdaki zayıflığın fiyatlara yansımasını en aza indirmek için liranın kayıplarını enflasyon oranının altında sınırlamayı amaçlıyor.

TCMB'nin 2025 yılı para politikası raporunda ise lira cinsinden varlıkların yatırımcılar için cazip olmaya devam edeceği belirtilirken tüketici fiyat kontrolünün enflasyonu düşürmeye yönelik politikaların temel dayanağı olmaya devam edeceği vurgulandı.

Kimi uzmanlar bunun Türk varlıklarına yatırım yapan yatırımcılar için iyi bir işaret olduğunu düşünüyor.

Union Banker Brief'in Döviz Stratejileri Başkanı Peter Kinsella, Bloomberg'e yaptığı açıklamada faiz ticareti açısından bunun oldukça kârlı bir strateji olduğunu söyledi.

Kinsella son 6 ayda liradaki faiz ticareti (carry trade) konusunda iyimser olduğunu kaydederken asıl zorluğun TCMB'nin faiz oranlarını ne kadar hızlı düşüreceğiyle ilgili olduğunu anlattı.

Faiz ticareti ABD, Avrupa ve Japonya gibi nispeten düşük faiz oranlarına sahip ülkelerden ve para birimlerinden borçlanmayı ve daha sonra bu fonları Türkiye gibi daha yüksek faiz oranlarına sahip ülkelere yatırmayı içeriyor.

TCBM, lira kurunun nispeten istikrarlı ve öngörülebilir olmasını sağlayarak beklenmedik kur kaybı riskini azaltarak stratejinin çekiciliğini artırdı.

Bloomberg'den Tuğçe Özsoy'un haberine göre, son 6 ayda dolar borç alan ve lira cinsinden tahvillere yatırım yapan yatırımcılar ortalama yüzde 15 getiri elde etti. Bu getiri, Türk lirasının ana rakibi Arjantin pezosuna yapılan yatırımların neredeyse iki katına denk geliyor.

Goldman Sachs analistleri Kevin Daly ve Clemens Graf bu ay yaptıkları açıklamada Merkez Bankası'nın aralık ayında faiz indirimine başlamasından sonra bile yakın vadede liradaki değer kaybının hızlanmasına izin verme ihtimalinin düşük olduğunu söylediler.

Faiz oranlarının düşürülmesi, yerel varlıkların çekiciliğini bir miktar azaltsa da parasal istikrarın daha önemli olduğunu vurguladılar.

Analistler, TCMB'nin 2025'te bir dizi daha agresif faiz indirimi öngördüğünü belirtirken sürekli bir faiz indirimi döngüsünün ekonomi üzerinde olumsuz etki yapabileceği uyarısında bulundu.

Aberdeen Investments'ın Kıdemli Yatırım Direktörü Victor Sabo'ya göre Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürme hızı izlenmeli.

Sabo, Türkiye'deki son enflasyon verilerinin faiz indirimini haklı çıkardığını ancak 'kademeli döngü'yü tercih etmenin daha mantıklı bir strateji gibi göründüğünü söyledi.

Liranın alım gücünün artmasının ithalat talebini artırarak cari dengeyi tehdit etmesi tehlikesi de mevcut.