Kritik hafta geldi! Merkez Bankası ne yapacak?

Haberglobal.com.tr
Ekonomi haberleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB
Kritik hafta geldi! Merkez Bankası ne yapacak?

Bu ayın başında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atanan Fatih Karahan'ın ilk kez başkanlık edeceği Para Politikası Kurulu toplantısı bu hafta yapılacak. Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketleri açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu hafta perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak!

Peki ekonomistler TCMB'den ne bekliyor? 

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl mayıs ayındaki seçimlerin ardından sıkılaştırma yanlısı politikalara geçiş yapmış ve o günden bu yana 3600 baz puan faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükseltmişti. 

Fatih Karahan atandığı gün yaptığı açıklamada "Fiyat istikrarı önceliğimiz" diyerek sıkılaştırma yanlısı politikaların devamını işaret etmişti.

REUTERS ANKETİ

Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü Ocak'ta tamamladığı mesajları ardından Şubat ayında bir haftalık repo faizinin yüzde45'te sabit kalması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir.

ANADOLU AJANSI ANKETİ

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tümü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

AA Finans'ın TCMB'nin 22 Şubat Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e yükseltilmişti.