Kripto varlıklar yasalaşıyor! Hapis cezası, denetleme ve lisans zorunluluğu

Kripto varlıklar yasalaşıyor! Hapis cezası, denetleme ve lisans zorunluluğu

Kripto paraları yasalaşması kanun teklifinde sona doğru yaklaşılıyor. AK Parti, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Kripto Varlık Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor. 27 maddeden oluşması beklenen teklif, sektörde hem şeffaflaşma hem de denetim altına alınmasını sağlayacak.

8 milyonu aşkın kullanıcıyı ve 2,5 milyar dolarlık bir pazarı ilgilendiren düzenleme ile kripto varlıklar ilk kez kanuni bir çerçeveye kavuşacak. Düzenlemeyle birlikte kripto varlıklarla ilgili hizmet sunan platformlar, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) lisans almak zorunda olacak
Kripto para borsaları ve hizmet sağlayıcıları belirli dönemlerde SPK'ya rapor sunması zorunlu olacak. Sermaya Piyasası Kurulu kripto varlık piyasasının denetiminden sorumlu olacak.

3 İLA 5 YIL HAPİS CEZASI

Düzenlemeyle birlikte kripto varlıkların yasalaşması sonrasında izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 ila 5 yıl hapis, kripto varlık zimmetine geçirenler 8 ila 14 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

KRİTERLERİ TÜBİTAK BELİRLEYECEK

Kanun teklifine göre, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetimi ve düzenlenmesi SPK tarafından yapılacak. NTV'nin haberine göre Kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunları kişiler arası hukukun konusu olacak.

Kripto para işlemlerinde tam teknik kriterleri TÜBİTAK belirleyecek. Kripto borsaları ve hizmet sağlayıcıları sermaye yapılarını net olarak ortaya koymak zorunda olacak.
Düzenlemenin Nisan ayı içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.