Konut kredilerinde oranlar değişti! Ev almak kolaylaşacak mı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu birinci ve ikinci el konutlarda, kredi değerlerini yeniden belirlerdi. Kredi değerleri neler? Konut alımını kolaylaştırır mı? Detayları Haber Global Muhabiri Umut Erol konuğu Gayrimenul Uzmanı Sühran Aras'la konuştu.

BDDK, konut krelerinde, fiyat etiketi düşük olan konutları teşvik edecek bir düzenlemeye gitti. Buna göre, konutun kredi değeri arttıkça, çekilebilecek kredi oranı düşecek.

Kredi müşterisinin ne kadar kredi çekebileceği, konutun kredi değerine göre değişecek. Birinci elde 2 milyon liraya kadar konutta kredi kullanım oranı yüzde 90 olacak. Bu oran, 2-5 milyon arasında yüzde 70 olacak. 5-10 milyon lira arası konutta azami kredi tutarı, 3,5 milyon lira olarak belirlendi. 10 milyon lirayı aşan konut için ise kredi verilmeyecek.

İKİNCİ ELDE DURUM FARKLI

Kredi oranı 500 bin liraya kadar yüzde 90, 500 bin - 2 milyon arası yüzde 70, 2-5 milyon arası yüzde 50 olacak. 5-10 milyon arası konutta verilebilecek azami kredi 2,5 milyon lira. Birinci elde olduğu gibi ikinci elde de 10 milyon liranın üzerine kredi verilmeyecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

konut kredi ev Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu