KKM'ye olan ilgi tekrar nasıl arttı? 1.7 trilyonu aştı...
Vatandaşın parasını Borsa İstanbul gibi diğer yatırım araçlarına kaydırmasıyla Ocak ayında 1.3 trilyona gerileyen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine ilgi tekrar artıyor. Mevduatta bulunan para Mart sonunda 1.7 trilyonu aştı. Peki KKM'ye olan ilgi neden artıyor?
İlk olarak 21 Aralık 2021 tarihinde devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM), TL cinsinden dolar, euro ve sterlin kurlarının vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkının hazine tarafından ödenmesini sağlıyor. Böylece vatandaş kur artışına karşın parasının değerini koruyor. Hazine daha önce KKM’nin 2022’de bütçeye maliyetinin 92,5 milyar TL olduğunu açıklamıştı.
KKM ilk çıktığında çok ilgi görmüş vatandaş parasını KKM'ye yatırmıştı. Ancak daha sonra bu ilgi frenlenmiş ve vatandaşın parası borsa gibi yatırım araçlarına kaymıştı. KKM'de bulunan para Ocak ayında 1.3 trilyona gerilemişti. Son günlerde KKM'ye ilgi tekrar artıyor. Mevduatta bulunan toplam para miktarı Mart sonunda 1.7 trilyonu aşmış vaziyette. Peki KKM'ye olan ilgi neden arttı?
'DÖVİZLE İLGİLİ YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ
Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı olan Tuna Çetinkaya dövizin yükselişiyle ilgili bir beklenti olduğunu söylüyor. Seçim sürecinde belirsizliklerin artmasının bunu tetiklediğini söyleyen Çetinkaya "Bu belirsizlikler aynı zamanda daha önce Borsa İstanbul gibi hisse senedi gibi KKM'ye rakip yatırım ürünlerinde şu anda fiyatlama anlamında bir yerinde sayma olduğu için özellikle yatırımcıları faiz ve döviz tarafına bir arayış içerisine sokuyor" diyor.
Çetinkaya özellikle belirsizliklerin olduğu ve dövizin yükselişle ilgili beklentilerin daha yoğunlaştığı bir dönemde KKM'nin insanları tekrar cezbetmeye başladığını belirtiyor. Ekonomi uzmanı "En azından piyasa koşullarına göre düşük bir faizle 'olası bir döviz atağında kendimi koruma altına alırım' diye düşünenler tekrar KKM'ye ilgi göstermeye başladı" demekte.
FAİZ ÜST SINIRININ KALDIRILMASI İLGİYİ ARTIRDI
Para piyasaları uzmanı ve yatırımım.com CEO'su Candaş Atalay, KKM ilk çıktığı zaman dövizdeki sert hareketleri frenlemek adına devreye alındığını söylüyor. Atalay dolar kurunun uzun süre bastırılması sonucu 2022'nin son aylarında KKM’nin cazibesini yitirmeye başladığını belirtiyor.
Ocak ayıyla birlikte özellikle dövizle KKM'ye dönenler için faiz üst sınırının kaldırıldığını söyleyen Atalay "Bu noktada KKM'de ciddi bir yükseliş yaşanarak yaklaşık 300 milyar TL'ye varan bir artış geldi” diyor.
Para piyasaları uzmanı, seçim öncesi yaklaşık 1,5 aylık periyotta özellikle belirsizliklere karşın faiz sınırının kaldırılmasıyla birlikte KKM'nin diğer yatırım araçlarının önüne geçerek yatırımcılar ve vatandaşlar nezdinde ön plana çıktığını söylüyor.
SEÇİMLERDEN SONRA KKM DEVAM EDECEK Mİ?
Atalay "İktidar devam etse de değişse de KKM'den çıkışın çok kısa sürede olması mümkün görülmüyor” diyor. "Bugün bir program belirleseniz (çıkış için) ortalama 2 yıllık bir süreci alacağı gibi, bu noktadan KKM'den bir anda çıkış mümkün görülmüyor” diyen ekonomi uzmanı belki kademeli çıkışlarla birlikte uzun vadeye yayılan bir süreç gözlemlenebileceğini belirtiyor. Atalay sözlerini şöyle sonlandırıyor:
Zaten yabancı yatırım kuruluşlarından dolar/TL'nin aşırı değerli olduğu seçim sonrası bir miktar devalüe olabileceğine dair yorumlar duyuyoruz. Bu baskı altında bu politikayı bir anda terk etmek çok ciddi sıçramalara sebep olabilir. Bu noktada iktidar da devam etse muhalefet de yönetimi devralsa KKM'nin uzun bir süre daha hayatımızda ekonomi yönetiminde temel bir enstrüman olarak devam etmesi muhtemel görünüyor.
Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı olan Tuna Çetinkaya ise "Bu yapı içerisinde eğer mevcut yönetim değişmez ise KKM aynen devam eder. Ama yönetim değişikliği olur da ekonomi yönetiminde farklı bir bakış açısı gelirse KKM'yi nasıl değerlendireceklerini hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: Haber Global TV