Kiracılar bu kağıdı imzalarsa ev sahibi artık hemen evden çıkarabilir
Kiracı ve ev sahipleri arasında tahliye davalarında patlama yaşanırken ev sahipleri kiracıları boş tahliye taahhütnamesine imza attırarak evden çıkarmaya çalışmaya başladı. Emlak uzmanları kiracıları bu konuyla ilgili uyardı.
81 ilde kiracılar yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı. Yeniçağ'daki habere göre; Kiracı ve ev sahipleri arasında tahliye davalarında patlama yaşanırken ev sahipleri kiracıları boş tahliye taahhütnamesine imza attırarak evden çıkarmaya çalışıyor. Boş taahhütnameye imza atılmaması konusunda vatandaşı uyaran Avukat Güler, imzalanmış taahhütname tarihlerinin daha sonra kiraya veren tarafından doldurulabileceğini, bunun hukuken geçerli olduğunu ve Yargıtay’ın bu yönde kararlarının bulunduğunu belirtti.
Ekonomik krizle beraber kiracı ve ev sahipleri arasında tahliye davaları patlarken en merak edilen soruların başında “Tahliye taahhütnamesi sonradan doldurulursa geçerli mi?” geliyor. Kiracıları tedirgin eden soruyu kira hukuku alanında uzmanlaşmış Avukat Alper Şeref Güler’e sorduk.
Boş tahliye taahhütnamesi kiracının aleyhine gibi bir düzenleme buna karşı koymak mümkün değil mi? Kiracının tahliye taahhütnamesine karşı hakları nelerdir?
Kiracı lehine Borçlar Kanunu’ndaki düzenlemelerin tek istisnası tahliye taahhütnamesi diyebiliriz. Aslında aleyhine de değil usulüne uygun kullanıldıysa. Sonuçta kiracının belli bir tarihte taşınmazı tahliye edeceğine söz verdiğini kabul ediyoruz. Boş olarak imzalayıp verdiyse de artık tarihleri doldurma salahiyeti ev sahibindedir de diyebiliriz. Ancak tabii ki kiracının da tahliye taahhütnamesi ile başlatılan icra takibine veya tahliye davasına karşı koyma yolları mevcut. Evli olan kiracılar sıklıkla kendilerine yöneltilen tahliye emirlerine aile konutu itirazı yapıyor. Yanlış usul izlendiğinden dolayı sıklıkla başvurulan bir yol olsa da çok sonuç alınamıyor aile konutu itirazından. Takibe başlanmadan önce kira sözleşmesine taraf olmayan eşin kiraya verene bir bildirimi gerekiyor veya aile konutunun tespitinin davası açılması gerekiyor. Bunların hepsinin icra takibinden önce yapılması gerekiyor ki sonuç alınabilsin.
Diğer karşı koyma yolu da ‘’ben tahliye taahhütnamesini hür iradem ile imzalamadım’’ diyerek Borçlar Kanunu’nda bulunan irade sakatlıkları sebebiyle; bir sözleşme olan tahliye taahhütnamesinin iptali davasının açılması. Bu davayı açmak için de hak düşürücü kısa bir süre var çok başvurulan bir yol değil.
Başkaca karşı koyma yollarından biri de bu tahliye taahhütnamesi altındaki imza bana ait değil şeklinde olabilir. Gerçekten de kötü niyetli kiraya verenler bazen kiracının imzasını taklit ederek bir tahliye taahhütnamesi tertip etmiş olabilir. Kiracı da imza itirazı yaprak tahliye emrine karşı koyabilmektedir.
Yeni ev aldık ve evde kiracı var, evi de oturmak için aldık ne yapacağız?
Tapuda işlemleri yapıp en yakın notere gideceğiz. Kiracıya artık yeni ev/dükkan sahibinin biz olduk sayın kiracı artık kira bedelini bana vereceksiniz. Ben bu evi oturmak için aldım sana da 6 ay süre veriyorum, süre bitiminde yeni aldığım evi lütfen tahliye et diyeceğiz. Bunu çok kısa bir sürede yapacağız ama satın alım tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya haber vermemiz gerekiyor. Altı ay sonunda da tahliye etmezse artık nur topu gibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davası doğmuş olacak. Yeni malik satın aldığı evden kiracısını ancak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası yürüterek tahliye edebilecek.
Kiracıdan memnunum ama kira bedeli de düşük kaldı ne yapmamız gerekli?
Sohbetin başında da söyledim kira davalarının temelinde çoğunlukla ekonomik sebepler yatıyor. Kiracılar çok kira ödediğinden kiraya verenler ise az kira bedeli ödendiğinden şikayetçi. Uzun yıllar süren kira ilişkileri, kira bedelinin düşük kalması sebebi ile de bozuluyor. Üstüne üstlük 7409 sayılı torba yasa ile %25’lik sınırlama gelince ilişkiler iyiden iyiye gerildi. Kira sözleşmesi eski olan kiracılar %25 oranında da arttırım yapınca da kira bedelleri gerçekten piyasa bedelinin çok altında kaldı.