Kiracı olsan dert, ev almak istesen iyice zorlaştı: "Çimentoya zam geldikçe ..."

Kiracı olsan dert, ev almak istesen iyice zorlaştı: "Çimentoya zam geldikçe ..."

Son bir yılda kiralar neredeyse yüzde 36 zamlandı. Ev sahibi olmak ise bir yıl öncesine göre yüzde 32 daha pahalı. İnşaatçı maliyetlerin artmasından dert yanarken, vatandaş için ise ev sahibi olmak da kirada kalmak da zorlaşıyor. Uzmanlar vatandaşa yansıyan zamların artacağına işaret etti.

Artan hammadde fiyatları ve çimentodan demire yükselen maliyetler inşaatçıyı zorlarken; yükselen kira ve konut satış fiyatları ise vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Ev kiraları ile konut satış fiyatlarında, özellikle yılın başından bu yana yaşanan artışlar her geçen gün daha dikkat çekici hale geldi.

TÜİK'e göre inşaat maliyetleri 2021 Nisan'da yıllık bazda yüzde 35.48 arttı. Malzeme maliyetlerindeki bir yıllık artış ise yüzde 43.07'ye ulaştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi ise 2021 Nisan'da yıllık bazda nominal olarak yüzde 32.4, reel olarak yüzde 13 arttı.

Yüksek faiz, yüksek enflasyonun etkisiyle azalan alım gücü, zamlanan konut fiyatları satışları düşürmeye devam ediyor. TÜİK'in güncel verilerine göre, 2021 Nisan'dan 2021 Mayıs'a bir ay içinde satılan konut sayısı 36 bin 697 adet azaldı. Yüksek faizlerin etkisiyle mayıs ayında ipotekli konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 azalarak 10 bin 560 adete indi.

Öte yandan, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre ise son bir yılda en yüksek kira artışı yüzde 35.7 ile İstanbul'da olurken, bunu yüzde 21.8 ile İzmir, yüzde 20.3 ile Ankara izledi.  

"VATANDAŞA YANSIMAYA DEVAM EDECEK"

Haberglobal.com.tr'ye konuşan BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, yüksek seyreden enflasyondan dolayı piyasada fiyat artışları görüldüğüne işaret ediyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Eski Başkanı, Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ise, enflasyon artmaya devam ettikçe konut fiyatlarındaki artışların da vatandaşa yansıtılmaya devam edeceğini dile getirdi.

Kiracı olsan dert, ev almak istesen iyice zorlaştı: "Çimentoya zam geldikçe ..." - Resim : 1Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.

ENFLASYONDAN DAHA HIZLI ARTTI

BETAM Direktörü, Ekonomi Profesörü Seyfettin Gürsel, 2017'den 2020'nin neredeyse başına kadar konut fiyatlarının aslında reel olarak düştüğüne dikkat çekiyor.

"Neden çünkü muazzam bir konut üretimi oldu ve stoklar birikti" diyen Prof. Dr. Gürsel, "Bu durumda tabii ki değerlerinin de düşmesini beklersiniz. Nitekim düştü de. Ancak şimdi fiyatlarda toparlanma var" diye konuştu.

Geçen yıl yaz aylarında kamu bankalarınca verilen düşük faizli kredilerin etkisiyle konut kredisi patlaması yaşandığını, konut talebi sıçrayınca fiyatların da artmaya başladığını anımsatan Gürsel, şöyle devam etti: "Enflasyon zaten yüksek ama konut fiyatları enflasyondan çok daha hızlı arttığı için fiyatlar reel olarak da artmış oldu. Hem ülke genelinde hem de üç büyük kentte 2017 Eylül'deki reel değerleri yakalamış oldular. Manzara budur."

Kiracı olsan dert, ev almak istesen iyice zorlaştı: "Çimentoya zam geldikçe ..." - Resim : 2

Mithat Yenigün.

VATANDAŞ EV ALMAK YERİNE PARASINI DÖVİZDE TUTUYOR

Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ise, inşaatçının maliyetlerini kurtarmak için mecburen fiyat artışlarına gittiğine işaret etti. Özellikle malzeme fiyatlarındaki ciddi artışlara dikkat çeken Yenigün, "Çimento ve demirdeki fiyat artışları çok etkili. Hammadde konusunda da dünyada yaşanan bir sıkıntı mevcut. Enflasyon yüksek seyrettikçe fiyat artışları vatandaşa yansıtmak durumunda kalınıyor" dedi.

"Vatandaş önünü göremiyor. Faizler yüksek olduğu için kredi çekip ev almak da zorlaştı" diyen Yenigün, "Hem faiz yüksek hem döviz artıyor. Dövizde ya da faizde kalmayı tercih edip, bekleyenler de var" diye konuştu.

KREDİLİ SATIŞLAR SÜREKLİ AZALIYOR

TÜİK'in bu hafta açıklanan Konut Satış İstatistikleri, Mayıs 2021 verilerine göree, ülke genelinde mayıs ayında 59 bin 166 konut satıldı. Ancak bir önceki ay bu satış miktarı 95 bin 863 adet idi. Yüksek faizlerin etkisiyle kredili satışlardaki düşüş de sürüyor.

Türkiye genelinde mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 azalış göstererek 10 bin 560 adete geriledi. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Konut Fiyat Endeksi