Karadeniz somonuna büyük ilgi! Önce Vietnam'a, oradan Japonya'ya
Karadeniz'de kafeslerde üretilen somonlar, başta Japonya gibi Uzak Doğu ülkeleri ile birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 'Karadeniz somonu', zor ve zahmetli bir yolculuğun ardından özellikle Japon sofralarını 'suşi' olarak süslüyor.
Burada da 4 ila 6 kilogram ağırlığa ulaşan balıklar, Doğu Karadeniz'deki fabrikalarda işlem gördükten sonra Vietnam'a gönderiliyor. Vietnam'da yeniden işlenerek 'suşi' haline getirilen Karadeniz somonu, zor ve zahmetli yolculuğunun ardından Japonya'ya gönderilerek buradaki tüketicilerin beğenisine sunuluyor. 'Karadeniz somonu', özellikle Japon sofralarını 'suşi' olarak lezzetlendiriyor.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, kentten geçen yıl Rusya Federasyonu başta olmak üzere, Vietnam, Japonya, Gürcistan, Ukrayna, Çin Halk Cumhuriyeti, Ürdün, Tunus, Hindistan, Birleşik Devletler, Kanada ve Endonezya'ya toplam 5 milyon 347 bin 273 tonluk Karadeniz somonu ihraç edildiğini belirtti.