Kalyon 5 yılda 2 milyar dolar yatırım yapacak
Kalyon Holding son olarak Abu Dabi merkezli International Energy Holding (IHC) ile yaptığı işbirliği anlaşmasıyla gündem oldu. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu da basınla sohbet buluşmasında hem bu anlaşmanın ayrıntılarını anlattı hem de gelecek dönem planlarından bahsetti.
MURAT ÜZEL - HABER GLOBAL - Kalyoncu’nun en çok üzerinde durduğu konuların başında anlaşmanın kapsamı geliyor.
KALYON PV FABRİKASI ANLAŞMAYA DAHİL DEĞİL
Buna göre IHC ile yapılan yüzde 50’lik hisse ortaklığı, Kalyon Holding’in entegre güneş paneli fabrikasını içermiyor. Ortaklık Kalyon Enerji ile sınırlı. Kalyon Enerji’nin en büyük projesi Konya Karapınar GES. Avrupa’nın en büyük güneş santrali. Tamanlandığında 2 milyon hanenin elektriğini karşılayacak. Abu Dabi merkezli şirket hem bu tesise hem de ilerleyen dönemde Kalyon Enerji’nin bu alanda yapacağı diğer yatırımlara ortak olmuş olacak.
5 YILDA 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Cemal Kalyoncu en çok yenilenebilir enerji konusunda heyecan duyuyor. Grup olarak önceliklerinin tamamen yenilenebilir enerji olduğunu, bu alana odaklandıklarını vurguladı. Kalyon Enerji anlaşmasıyla gelecek kaynak ve yeni ortaklığın daha rahat daha ucuz finansman imkanı sağlayacağını söylüyor. 5 yılda 2 milyar dolarlık yatırım hedefi belirlemişler. Yurtdışında hedef Pazar Afrika ve Avrupa olacak.
FABRİKANIN KAPASİTESİ ARTIRILACAK
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yatırımlarla Kalyon PV fabrikasında panel üretimini 2.000 megavara çıkaracakları bilgisini verdi. “Kendi Ar-Ge’mizle 1.300 megavat olan üretimi 2.300 megavata çıkarıyoruz.” diyen Kalyoncu, 150-200 milyon dolarlık yatırım sonrası istihdam kapasitesinin 3.000’e ulaşacağını söyledi. Fabrika şu an Karapınar GES’in panel ihtiyacını karşılıyor. Ancak Karapınar sonrası üretimde hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara açılma planı var.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YÜZDE 50’NİN ALTINA İNMEYİZ”
Kalyon Holding, İGA İstanbul Havalimanı’nda yüzde 55 ile en büyük hissedar konumunda. Cemal Kalyoncu burada ortak aramadıklarını ancak kendilerine yurt dışından çok gelen olduğunu söyledi. “Avrupa’dan, Hindistan’dan Malezya’dan Singapur’dan, Amerika’dan, her taraftan talep var” diyen Kalyoncu, henüz kimseyle bir rakam konuşmadıklarını, hisse olarak yerel ortaklar olarak yüzde 50’nin altına düşmeyeceklerini ifade etti.
“ŞİMDİ YAPSAK 12 MİLYAR DOLARA MALOLURDU”
Sohbette konu artan maliyetlere geldi. İGA İstanbul Havalimanı’nın maliyeti 7 milyar dolar. Cemal Kalyoncu şimdi üretim maliyetlerinin çok arttığına dikkat çekti, “Şimdi yapmak istesek 12 milyar doların altında olmazdı” dedi.
“SÜPER TEŞVİK YOK”
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’ya sohbet sırasında kendilerine projelerde süper teşvikler verdiği iddiaları da soruldu. Kalyoncu, “Kalyon Holding’in gerek Karapınar GES gerekse diğer üstlendiği projelerde kullandığı teşvikler, diğer tüm kurumlara sağlanan teşvikler ile aynıdır. Ne şimdi ne de geçmişte herhangi bir istisnanın ve muafiyetin olmadığı açık ve net bir şekilde ortadadır. Sözleşme kurallarının aksine yapılmış herhangi bir uygulama ve iltimas, kati surette söz konusu değil. Halen bu alanda kanun ve yönetmeliklere uygun olarak 37 farklı proje bazlı teşvik ve 156 farklı vergi istisnası alan kuruluş bulunuyor.” yanıtını verdi.
Kaynak: Haber Global TV