JP Morgan: Koronavirüsün piyasalara etkisi kısa sürebilir!

JP Morgan: Koronavirüsün piyasalara etkisi kısa sürebilir!

JP Morgan'dan Hisse senedi stratejisti Misla Matejka, Çin devletinin virüsü tespit etmede ve alarm ilan etmede erken davrandığını bununda piyasalar için fırsat anlamına geldiğini belirtiyor.

Jp Morgan Stratejisti Misla Matejka, "Virüs salgını süresince gerçekleşen satışlar aslında birer alım fırsatı." diyor. Bu görüşünü desteklemek için son 20 yılda gerçekleşmiş 4 salgın ve o sıralardaki piyasa hareketlerine baktığını belirtiyor.

2002 yılında SARS virüsü vakasına ilk olarak 16 kasımda rastlandı. Dünya Sağlık Örgütünün bu virüsü tanıması ve alarm vermesi ise 4 ayı buldu. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) alarm verdiği tam tarih ise 10 şubat 2003. Çin devletinin alarm düzeyine geçmesi ise Nisan ayını buldu. Ancak bu sefer durumun hızla farkedildiğini ve Koronavirüs vakasının üzerinden 1 ay geçmeden Çin devlet başkanının ülkeyi alarm konumuna geçirdi. 

JP Morgan: Koronavirüsün piyasalara etkisi kısa sürebilir! - Resim : 1

Sars virüsü ile ilgili belirsizlik 2003 nisan sonu itibariyle son bulduğunda(bu süreçte Çin borsaları %15 değer kaybetti) toparlanma başladı ve Çin borsaları virüs salgını nedeniyle kaybettiğinden fazlasını geri kazandı.

Misla Matejka, Bloomberg'de yer alan haber sayısıyla derlediği verilere göre, Ebola virüsü 25 Temmuz 2014'te en çok konuşulduğu tarihte MSCİ AFRİKA endeksi %4 değer kaybetmiş. Fakat Ebola'nın etkisini kaybetmeye başladığı 24 ekim 2014'ten itibaren MSCİ AFRİKA endeksi büyük toparlanma yaşayarak yalnızca 1 ay içinde %6.7 değer kazanmış. 

Son 20 yılda gerçekleşen en büyük salgınlardan olan Brezilya'dan yayılan Zika virüsü ile ilgili verilerde ise en yaygın olduğu 14 ocaktan 2 Şubata kadar %2 düşen MSCİ BREZİLYA endeksi, Zika'nın etkisini kaybetmeye başladığı 2 şubat tarihinden itibaren 1 ay içinde %14.8, 3 ay sonunda ise %35 değer kazanmış. 

Bu örnek verilerinden yola çıkan Matejka "Bu piyasalar için şahane fırsat" diyor. 

jp morgan koronavirüs piyasalar