İTO Başkanı Avdagiç'ten KOBİ, döviz kuru, enflasyon sözleri

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri

İş dünyasının gündeminde finansman koşulları ve döviz kuru var. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, KOBİ'leri rahatlatmak gerektiğini söyledi, döviz kurlarıyla enflasyon arasındaki bağa dikkat çekti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ağustos ayı meclis toplantısında iş dünyasının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Haziran 2023 seçimlerinin ardından ekonomi politikalarındaki radikal değişikliğin etkilerinin her geçen gün belirginleştiğini belirten Avdagiç, finansman koşullarındaki zorluklara dikkat çekti, "KOBİ'leri rahatlatmak çok yerinde bir kara olacaktır. Unutmayalım ki ülkedeki yatırım ekosistemi KOBİ'ler üzerinde yükselir. KOBİ temelli ekosistem iyileştirildikçe büyük ölçekli yatırımların çekilmesi mümkün hale gelir. Finansal sıkılaşmanın finansal dayanıklılığı halel getirmemesi en önemli beklentimizdir. Dolayısıyla finansman koşullarının makul ölçeklerde ve kademeli olarak iyileştirilmesini ihmal etmemeliyiz" dedi.

İTO Başkanı Avdagiç'in gündeminde döviz kurları ve enflasyonun seyri de vardı. Avdagiç, "Türk Lirası'nın reel olarak değerlenmesi, kur kaynaklı maliyet enflasyonunun dizginlenmesinde önemli bir işlev görüyor. Ancak kur artışlarının enflasyonla bağının kopması ihracatımız açısından önemli bir sorun oluşturuyor. Yıllık bazda kur artışıyla enflasyon arasındaki makasın kur aleyhine 50 puana yaklaşması bir alarm durumudur.

Özellikle tekstil, hazır giyim, konfeksiyon gibi geleneksel ürün gruplarında yaşanan daralma ve pazar kaybının önemli seviyelere ulaştığını belirten Avdagiç, dolayısıyla kur ile enflasyon arasında dengeli bir korelasyonun tesis edilmesini beklediklerini ifade etti.