Bankalara şok! Ek vergi geldi!

İtalya Bankalar Ekonomi haberleri
Bankalara şok! Ek vergi geldi!
Fotoğraf: DepoPhotos

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, hükümetin, artan faiz oranlarının hane halkı ve işletmelere maliyetini dengelemek için bankaların "milyarlarca euro'luk fazla kârlarına" yüzde 40 vergi koymaya karar verdiğini duyurdu.

Salvini, dün akşam yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Avrupa Merkez Bankasının faiz artırımı hane halkı ve işletmeler için paranın maliyetini arttırdı" dedi. 

Matteo Salvini, banka kârlarını önemli ölçüde arttıran bu artışın, borçlanma maliyetlerindeki yükselmenin tüm yükünü taşıyan müşterilerine zarar vermesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı, "Birkaç avuç milyondan değil, birkaç milyardan bahsediyoruz. Bu bir hakkaniyet ölçüsüdür" dedi.

Bir hükümet kaynağına göre, Haziran 2024'e kadar ödenmesi gereken bankaların fazla kârları üzerindeki vergi, 2022 ve 2023 malî yılları için geçerli olacak. 

Yüzde 40 oranındaki vergi, 2022 yılında kaydedilen net faiz gelirinin 2021 malî yılı değerini en az yüzde 3 oranında aşması halinde uygulanacak.

Bu vergi, bir önceki malî yıla ait tutarı aşan kısma uygulanacak. 2022'ye kıyasla 2023'teki kârlar için verginin alınacağı eşik de yüzde 6'ya yükseltildi. Bununla birlikte, olağanüstü vergi tutarı hiçbir koşulda bankanın net varlıklarının değerinin yüzde 25'ini geçemeyecek.

Başbakan Giorgia Meloni'nin amacı, ikinci çeyrekte GSYİH'de kaydedilen yüzde 0,3'lük sürpriz düşüş nedeniyle kaynak sıkıntısı çekmesi muhtemel olan 2024 bütçe taslağı için kaynak yaratmak! 

Bu vergiden elde edilecek gelir, hane halkı ve işletmeler üzerindeki vergi yükünü azaltmayı amaçlayan tedbirleri finanse etmek için oluşturulan bir fona aktarılacak.

İtalyan bankaları, Avrupalı rakipleri gibi, müşterilerinin carî hesaplarına ödedikleri faizi artırmadan, faiz oranlarındaki yükselişin ardından net faiz gelirlerinin artışına tanık oldu.

İtalya'nın önde gelen bankası Intesa Sanpaolo, faiz oranlarındaki artıştan elde ettiği gelir sayesinde yılın ilk yarısında net kârını yüzde 80 artırarak, 4,2 milyar euroya yükseltti. Rakibi UniCredit ise yarı yıl net kârını 4,4 milyar euro olarak açıkladı.

İtalya, böyle bir adım atan tek AB ülkesi değil. İspanya'nın solcu hükümeti de bankalara 2023 ve 2024 yılları için planlanan istisnai bir vergi getirerek Avrupa Merkez Bankasının eleştirilerine hedef oldu.

Kaynak: Ajans Bizim

İtalya bankacılık vergi ekonomi haberleri