İstanbul'un en değerli ilçesi... Metrekare fiyatları uçtu: 70 bin TL!

Konut İstanbul Trabzon Konya İzmir
İstanbul'un en değerli ilçesi... Metrekare fiyatları uçtu: 70 bin TL!

2023 yılının ilk altı ayı boyunca gayrimenkul arayışlarını inceledi. Açıklanan verilere göre; metrekare fiyatı Esenyurt'ta 12 bin 978 TL olurken, ortalama metrekare fiyatı 69 bin 721 TL olan Sarıyer ise İstanbul'un en değerli ilçesi konumuna geldi.

Zingat.com'dan gerçekleştirilen açıklamaya göre; 2023 yılının ilk yarısında en fazla satılık konut araması yapılan ilk beş il sırasıyla İstanbul, Ankara, Trabzon, İzmir ve Aksaray oldu. Zignat verilerine göre, İstanbul'un en değerli ilçesi ise Sarıyer oldu.

Türkiye'de en çok satılık daire aranan il İstanbul olurken, metrekare fiyatı bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Zingat Yatırım Rehberi Haziran 2023 verilerine göre; metrekare fiyatı Esenyurt'ta 12 bin 978 TL olurken, ortalama metrekare fiyatı 69 bin 721 TL olan Sarıyer ise şehrin en değerli ilçesi konumunda.

Dünya'da yer alan habere göre, ülke bütününde satılık konut aramalarında öne çıkan ilçe ise İstanbul'un Beylikdüzü bölgesi olurken, buradaki ortalama konut metrekare fiyatı 19 bin 875 TL şeklinde tespit edildi.

KONYA AKŞEHİR İKİNCİ SIRADA

Konut sahibi olmak isteyenlerin yılın ilk yarısında Beylikdüzü'nün ardından en çok satılık aradığı ilçeler Konya Akşehir, Balıkesir Edremit, Trabzon Ortahisar ve Amasya merkez olarak sıralandı. Zingat 2023 Haziran verilerine göre, ortalama konut metrekare fiyatı Akşehir'de 10 bin 728 TL, Edremit'te 17 bin 181 TL, Ortahisar'da 7 bin 856 TL ve Amasya merkezde 11 bin 963 TL olarak ölçümlendi.

Yılın ilk 6 ayında Zingat.com'da en fazla satılık arsa araması yapılan ilk 5 bölge sırasıyla İstanbul'un Şile, Çatalca ve Silivri ilçeleri, İzmir geneli ve Konya'nın Akşehir ilçesi oldu.

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zingat Satış ve Ticari İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, konut satışlarının yılın ilk yarısında 2022'nin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 gerilediğini bildirdi. Arz sıkıntısı sebebiyle satış fiyatlarının sert yükseldiği bir piyasayı takip ettiklerini aktaran Karaismailoğlu, "Kredi faizlerinin artması ve beraberinde kullandırımın azalması, deprem ve seçim etkisi sebebiyle satışlarda düşüş yaşandı. Deprem felaketinin ardından, büyük şehirlerde ve bölgeye komşu illerde talep, satılıktan kiralık konuta yöneldi. Depremin ardından, İstanbul'da risk düzeyi yüksek ilçelerden kuzey ilçelere arayışların arttığını gözlemledik. Yine Ankara başta olmak üzere İç Anadolu Bölgemizdeki deprem riskinin düşük olduğu illere talebin ciddi oranda artış gösterdiğini gördük. Yabancıların da ilgi gösterdiği illerimizden Trabzon'da kiralık daire arayışı bu sene rekor kırdı" ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILAR ARSAYA YÖNELDİ

Karaismailoğlu, konut fiyatlarındaki sert yükselişler sebebiyle enflasyondan korunmak isteyen tasarruf sahiplerinin, özellikle İstanbul ve İzmir başta olmak üzere arsa yatırımına yöneldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Zingat verilerine göre, Türkiye genelinde yılın ilk yarısında kiralık talepler yüzde 62 seviyesinde seyrederken, satılık konut arayışlarının toplam talebe olan oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti. Tüketicilerin hedef satın alma sürelerine baktığımızda 1 ay içerisinde ev almak isteyen vatandaşlarımızın toplama olan oranı 2022'de yüzde 69 iken, bu yılın ilk yarısında yüzde 55 seviyelerine kadar geriledi. Piyasalardaki hareketlilik sebebiyle yatırımcıların da bekleyiş içerisinde olduğunu takip ediyoruz."

GURBETÇİLERDEN TALEP VAR

Karaismailoğlu, konut tipine göre en çok aramaların büyük çoğunlukta daire kategorisinde olduğunu, genç bina ve müstakil ev arayışlarının özellikle deprem sonrasında hız kazandığını söyledi.

Ayrıca Karaismailoğlu, Zingat trafik verilerinde, özellikle yabancıların payının yükseldiğini, kurdaki yukarı yönlü hareketlilik ve sezon etkisiyle beraber özellikle gurbetçilerin yoğun ilgisini gördüklerini anlattı.

Karaismailoğlu, kıyı Ege ve Akdeniz bölgelerinde sezon etkisiyle beraber gerek satılık gerekse kiralık talepte ciddi artış görüleceğini belirtti.  Karaismailoğlu şöyle devam etti:

"Öte yandan, demografik hareketlilik sebebiyle kiralık piyasasındaki talebin hız kesmeyeceğini öngörebiliriz. Uygun koşullu krediye erişim sağlanmadıkça yılın ikinci yarısında konut satışlarında sürpriz artışlar görmemiz pek olası değil.  Şartlarda pozitif bir değişim yaşanmaz ise 2023 sonunda geçen yıla göre bir düşüş yaşanması olasılık dahilinde." 

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul Konut fiyatları Sarıyer Trabzon Konya