İslam Memiş çok sert konuştu: Altın pimi çekilmiş bomba gibi

Ekonomi haberleri İslam Memiş
İslam Memiş çok sert konuştu: Altın pimi çekilmiş bomba gibi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın için çok çarpıcı tahminlerde bulundu. "Pimi çekilmiş bomba gibi duran bir altın, gümüş fiyatı var" diyen Memiş, vatandaşları uyardı. Memiş, Bitcoin ve dolara ilişkin de değerlendirmeler yaptı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasalardaki son gelişmeler ışığında altın, dolar, Bitcoin gibi yatırım araçlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Katıldığı televizyon programında soruları yanıtlayan Memiş, altın için özellikle uyararak tarih verdi. 

Memiş, "Fed'in faiz kararı küresel piyasalar için önemli. Faiz artırımı devam ediyor, sürpriz yok ama benim tahminim 50 baz puanlık artırım yönünde. 75 puanlık faiz artırımı küresel piyasaların biraz daha endişelenmesi anlamına gelir. Böyle bir şey olursa doların ciddi anlamda küresel piyasalarda değer artışına gireceğini söyleyebiliriz. Bugüne kadar yaklaşık 5 gündür yaşanan kargaşaya baktığımızda Fed'in 50 puanlık artırımının fiyatlandığını gördük. Doların karşısında hangi yatırım araçları varsa değer kayıpları gördük. Vatandaşlarımız şuna dikkat etmeli. Her ne kadar bayram tatilinde biz emtiada düşüş görsek bile dolar uluslararası piyasalarda değer kazansa bile biz yansımasını hissetmiyoruz. Makas aralığından dolayı gram altın TL fiyatını 885 görebilirsiniz ama 5-10 lira makas aralığı var. Bu da ucuz altın anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın bunu göz önünde bulundurması lazım. Dolarda stabil durum var. Biz yarın sabah, bayram sonrası ilk işlem gününde Fed'in faiz kararı sonrası fiyatlamayı göreceğiz. Ben emtia ve paritelerdeki düşüşün kalıcı olacağını zannetmiyorum" dedi.

Memiş, şöyle devam etti:

"Altın yatırımcısı, gümüş de olabilir, platin de olabilir. Siz FX piyasalarındaki işlemleri banka sayfasında yapmak zorunda kalacaksınız. Fiziki tarafta, kuyumcudan, dövizciden işlem yapacaksanız burada da makas aralığı en az 10 lira. Kuyumcuda altın 900 lira. Bunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Günlük veya haftalık işlem yapanlar için bu can sıkıcı. Piyasadaki manipülatif atakların önüne geçilmiş oluyor. Spekülasyon yapıyorlardı, bunun önüne geçilmiş oldu."

"GRAM ALTIN İÇİN ÖNGÖRÜM..."

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altı çizilen İslam Memiş, altınla ilgili olarak ayrı bir parantez açarak, çarpıcı uyarılarda bulundu:

"Vatandaşlarımız çok iyi biliyor. Jeopolitik risklerde ciddi artış var. Enflasyon dünyada artmaya devam ediyor. Altın fiyatlarının sevdiği ortamdan geçiyoruz. Ons altında agresif yükseliş görmedik. Pimi çekilmiş bomba gibi duran bir altın, gümüş fiyatı var. 900 altı seviyeler bence kalıcı olmayabilir. Temmuzda 1200, yıllık bazda 1400 lira seviyeleri öngörümde değişiklik yok.

SATIŞ DÜŞÜNENLERE UYARI

Enflasyon bence ağustosa kadar yükselmeye devam eder. Mücadele için önce marketlerdeki rant ekonomisinin kırmanız gerekiyor. Mesela Türkiye'de herkes artık milyoner oldu. Evi olan, 1 milyondan aşağı ev yok, herkes milyoner oldu. Bundan sonra kim milyarder olacak, bunun takip edeceğiz. Enflasyon sonrasındaki hikayemiz bizim mayıs ve haziranı bekleme ayı olarak düşünüyorum. Merkez Bankaları dünyadaki turizm oranlarını yakından takip edecek. Temmuzda da yeni zirvelerin gelme ihtimalini çok kuvvetli gördüğümden mayısta satış yapılmaması gerektiğini öngörüyorum."

MERKEZ BANKASI TAHMİNİ: BİR FAİZ ARTIRIM OLASILIĞINI GÜÇLÜ GÖRÜYORUM

Merkez Bankası'na yönelik bir öngörüsünü paylaşan Memiş, "14,90 seviyesini aşamayan bir kur var karşımızda. Burada bir risk var. Bence Merkez Bankası'nın yıl içinde bir faiz artırım olasılığı var. Ben biraz daha bu olasılığı güçlü görüyorum. Yaz aylarında 3-5 ay rahatlama olabilir ama kur ataklarına karşı da tedbirli olmak lazım. Kur şu anda sakin ama şu anda dolar endeksi 103 seviyesinde, bu risk." dedi. 

KRİPTO PARALARDA BEKLENTİ

Memiş son olarak kripto para piyasalarına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

Piyasalar bugüne kadar Fed'i satın aldı, ben kripto paralarda tekrar bir toparlanma, 43 bin dolar seviyesinde fiyatlama bekliyorum. Fed sonrası tekrar toparlanma öngörüyorum. 75 baz puanlık agresif faiz artırımı geldi, o zaman tekrar satış dalgası, 34 bin dolar seviyesine kadar Bitcoin'de görebiliriz. Piyasaların rahatlaması için 50 baz puanlık faiz artırımı gerekiyor. Bu şekilde iyimser şekilde açılış yapmış olabiliriz.

Kaynak: Haber Global TV

İslam Memiş gram altın 'Bitcoin dolar sterlin İslam Memiş son dakika