İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

Ekonomi haberleri GSYH GSMH
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin, 2023'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüyerek dünyada pozitif ayrıştığını belirtti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin, 2023'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüyerek dünyada pozitif ayrıştığını belirtti.

İş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin de yaşandığı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4 büyüyerek dünyada pozitif ayrıştığını bildirdi.

Deprem ve küresel yavaşlamaya rağmen yüzde 4 büyümeyi olumlu değerlendiren Avdagiç, "Tüketimin yanı sıra kamu harcamaları da büyümeye destek vermiştir. GSYH'den iş gücünün aldığı payın dikkat çekici biçimde artmış olması kapsayıcılık ve büyümenin kalitesinin iyileşmesi açısından olumlu bir gelişmedir. Diğer yandan, büyümeye ihracatın pozitif katkı vermesi için gerekli tedbirlerin alınması önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

"BÜYÜME BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ"

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı (İSTİB) Ali Kopuz da ilk çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini aktararak, depremlerin etkilerinin görüldüğü bu dönemde Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi başardığını bildirdi.

Kopuz, "Tüm dünyada artan resesyon risklerine rağmen Türkiye, ihracat yönlü büyüme stratejisi ve istihdamı artırıcı tedbirlerden taviz vermeyerek pandemi döneminden bu yana pozitif büyümesini sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Depremin etkilerinin hissedildiği ilk çeyrek için bu oranın önemli olduğunu vurgulayan Kopuz, "Yeni açıklanan ekonomik güven endeksinin 20 ayın zirvesinde çıkmasının da önümüzdeki dönem için umut verici olduğunu eklemek istiyorum. Öte yandan, tarım sektöründeki yüzde 3,8 küçülmenin endişe verici olduğu ortadadır. Bu rakam bize özellikle deprem bölgesinde tarımın aldığı darbenin doğuracağı sorunlara hızla müdahale etmemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

ARDIÇ: İÇ TALEPTEKİ ARTIŞ BÜYÜMEYİ DESTEKLEDİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, yılın ilk çeyreğinde enflasyonun etkisiyle tüketime dayalı bir büyüme performansının ön plana çıktığını, tarım ve sanayi sektörü dışında tüm ana sektörlerin büyümeye olumlu yönde katkı sağladığını söyledi.

Tedarik zincirinde bozulmalar ve lojistik maliyetlerindeki artışların sanayi üretimini olumsuz etkilediğinin altını çizerek, "Küresel piyasalarda resesyon beklentilerinin arttığı, içeride ise deprem ve seçimin yarattığı risk ve belirsizliğe rağmen pozitif bir büyüme performansı ortaya koymamız oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Net dış talep katkısının büyümeyi aşağıya çekerken iç talepteki artışın büyümeyi desteklediğini vurgulayan Ardıç, ihracat ve ithalattaki değişimin de büyüme verilerine yansıdığına dikkati çekti.

Ardıç, Türkiye'nin rekabette üstün olduğu alanlarda üretime yönelmesinin daha faydalı olacağını belirterek, şunları kaydetti: "Yatırım seviyesindeki artış potansiyel büyümemizi artıran en önemli kalem iken gerçekleşen büyümenin tüketim ve kamu harcamaları desteğiyle ortaya çıktığı görülmektedir. Sağlıklı büyüme, üretim odaklı, yüksek katma değer yaratan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeliyle gerçekleşir. Sürdürülebilir bir enflasyon ve faiz düzeyinde Türkiye ekonomisine olan güvenin tesis edilmesi, potansiyel yakın büyümeye ulaşmada katkı sağlayacaktır."

BARAN: SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde büyümeye devam edeceğini belirtti. İç potansiyeli harekete geçirerek büyümeyi devam ettirmenin büyük başarı olduğunu söyleyen Baran, şunları kaydetti: "Önemli bir seçim sürecini geride bıraktık. Türkiye genç dinamik nüfusu ile sürdürülebilir büyüme trendini devam ettirecek politikalar üretmek durumundadır. Seçimlerde göstermiştir ki istikrar ve güven üzerine inşa edilen Türkiye ekonomisi temelleri sağlam bir şekilde büyümeye devam edecek. Bugünden sonra iş dünyası olarak hükümetimizle birlikte Türkiye Yüzyılı'nı, daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla sürdürerek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele, cari açık gibi önemli konularda kararlı adımlar atacağından ve üretim ve büyümenin kesintisiz biçimde devam etmesini sağlayacak politikaları uygulayacağından şüphemiz yoktur."

OLPAK: TÜRKİYE VE İŞ DÜNYASI ADINA GÜVEN VERİCİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bugün açıklanan büyüme rakamlarına göre ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre GSYH'nin yüzde 4 arttığını kaydederek, 2010'dan beri kesintisiz büyüme performansı gösteren Türkiye ekonomisinin ocak-mart döneminde de zorluklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü anlattı.

Büyümedeki istikrarın Türkiye ve iş dünyası adına güven verici olduğunu vurgulayan Olpak, şu açıklamalarda bulundu: "Güven, ekonominin ve iş dünyasının vazgeçilmezidir. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'nın dahi son iki çeyrekte üst üste daralarak resesyona girdiği ve diğer Avrupa ülkelerinin sıfıra yakın büyüme oranlarına sahip olduğu küresel bir ortamda, büyüme istikrarını sürdürebilmek önemli. Şubatta hepimizin yüreğini yakan deprem felaketinin yıkıcı etkisine rağmen büyümeyi sürdürmemiz de Türkiye'nin ekonomik kırılganlıklara karşı gücünü gösteriyor."

 

 

Kaynak: AA

iş dünyası ekonomi büyüme