İş Bankası ve Denizbank Mir sisteminden çıkıyor

Ekonomi haberleri
İş Bankası ve Denizbank Mir sisteminden çıkıyor

Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası ve Denizbank, Rus turistler arasında popüler olan Mir ödeme sistemini askıya aldı. Karar, olası ABD yaptırımlarına karşı alındı.

İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, ABD hazinesinin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi. 

Bloomberg'de yer alan habere göre; karar, ABD hazinesi yabancı varlıklar kontrol dairesi'nin geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. 

Geçtiğimiz hafta Financial Times'da yer alan haberde ABD ve AB'nin Mir sistemi konusunda Türkiye'ye baskı kurmaya hazırlandığı belirtilmişti. Haberde ABD'nin bu sistemi kullanan Türk bankalarını izlemeye aldığı, AB'nin de endişelerini Türk yetkililere iletmeye hazırlandığı ifade edilmişti. 

Öte yandan Denizbank'ta Mir ödeme sisteminden çıktığını duyurdu. Aynı sistemi kullanan kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ise henüz bir adım atmadı. 

Mir sistemi Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard'a bir alternatif olarak geliştirilmişti.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

iş bankası Denizbank