Bir iPhone klasiği: Daha hızlı işlemci, daha iyi kamera, çok daha yüksek fiyat
Apple iPhone 13'ü tanıttı. Cihazın fiyatı modeline göre 20 bin TL'yi aşarken iPhone'ların başlangıç modellerinin son yıllarda yaşadığı fiyat artışı dikkat çekiyor.
Dokunmatik telefonların dünya genelinde yaygınlaşmasını sağlayan iPhone, yeni 13 serisini çıkardı. iPhone 13, diyagonal kamera ve ufak bazı teknik farklılıklar dışında iPhone 12’ye benziyor. A15 işlemciye sahip cihaz iPhone 12’den daha uzun bir şarj ömrü vadediyor.
iPhone 13, iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max’in önceki cihazlardan en belirgin farkının ise kamerasındaki ‘Cinematic mode’ olduğu ifade ediliyor. Bu modelle tıpkı fotoğraf çekerken kullanılan portre modu gibi, objeyi ön plana alıp arkasındaki zemini bulanıklaştıran videolar çekilebilecek.
Kendi işlemcisini üretme geleneğini devam ettiren Apple, bu sene de geleneği bozmadı ve A15 Bionic işlemciyi cihazlarında kullandı. Bu işlemci 5 çekirdekli olması ve sadece 5 nm (1nm: 1/1000000000 metre) büyüklüğü ile ilgi uyandırıyor.
HER YENİ MODEL DAHA YÜKSEK FİYAT
Peki 24 Eylül'de ön siparişe açıklacak olan bu cihazların fiyatı ne? Öncelikle şundan bahsetmek gerek Apple son yıllarda ekonomik zorluklardan geçen gelişmekte olan ülke ekonomileri için farklı bir fiyat tarifesi belirleyeceğini zaman zaman söylese de bunu pek yapmıyor. Bu da kurun ekonomi üzerinde çok belirleyici olduğu Türkiye gibi ülkelerde iPhone’un her yeni model çıktığında biraz daha pahalanması anlamına geliyor.
Örneğin 2017 yılının son çeyreğinde çıkan iPhone 8, 64 GB’lık başlangıç paketi ile 4 bin 149 TL’den satışa çıkarılmıştı. Birkaç ay sonra Apple iPhone 9 modeli yerine Apple, cihazın 10’uncu yılı adına iPhone 10’u (X) çıkardı. iPhone X kullandığı OLED ekran ile diğer iPhone modellerinden kendini ayırırken cihazın başlangıç modeli fiyatı 6.099 TL olarak belirtilmişti.
Bir sonraki sene piyasaya sürülen iPhone 11, 7.299 TL’den, iPhone 12, 10.999 TL’den ve önceki gün tanıtılan iPhone 13 ise 11.999 TL’den satışa sunuldu.
CEP TELEFONLARINDAN HANGİ VERGİLER ALINIYOR?
Tabi bu cep telefonlarının bu kadar pahalı olmasının temel sebeplerinden biri vergisi. Türkiye’de gümrükten giren bir cep telefonu üzerinden Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrol ücreti, ÖTV ve KDV alınıyor. Şimdi iPhone 13 Pro Max’in vergili fiyatını bir inceleyelim. Cihaz, 1099 dolara satılıyor. Vergisiz fiyatı yaklaşık 9280 TL’ye geliyor. Bunun üzerine Kültür Bakanlığı payı 93TL, TRT bandrol ücreti 928 TL, ÖTV payı, 5148, KDV payı 2780 TL toplam vergi ise cihazın vergisiz fiyatının yaklaşık yüzde 96’sı olan 8948 TL’ye geliyor. Cihazın hesaplanan satış fiyatı yaklaşık 18230 TL olurken açıklanan resmi fiyat 17.999 TL oluyor. Yani Apple bu ürünün fiyatında psikolojik de olsa 250 TL civarı bir indirime gitmiş gibi gözüküyor.
iPhone’un en pahalı modeli olan iPhone 13 Pro Max’in 1 TB kapasiteli olan modeli ise 22 bin 999 TL’den satışta. Bu cep telefonunu kaç kişinin alacağı merak konusu.
Apple'ın CEO'su Tim Cook, iPhone 13'ü tanıtırken... Fotoğraf: Reuters
2017'DE TRT PAYI ARTIRILDI, 2020'DE BAKANLIK PAYI GELDİ
Cep telefonlarındaki vergi yükü son yıllarda biraz daha artırıldı. Burada telefonun fiyat aralığına göre farklı tip ÖTV oranları uygulandığı da oldu. Cep telefonlarının fiyatlarını belirgin bir şekilde yukarı çeken farklı bir uygulama ise 2017 yılının Ağustos ayında TRT payının yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarılması oldu. 2020’nin başında ise cep telefonlarına yüzde 1’lik Kültür Bakanlığı payı eklendi.
TRT payının arttığı 2017 yılının Ağustos ayında dolar/TL kuru serbest piyasada 3.50-3.54 bandında alıcı buluyordu.
'KAÇINILAMAYCAK MALLARDAN VERGİ'
Türkiye’de cep telefonu kullanmak vergi mevzuatına göre ‘özel bir durum’ olarak kabul edildiği için Özel Tüketim Vergisi alınıyor. Peki pırlanta ve elmastan ÖTV alınmazken cep telefonundan alınmasının sebebi ne olabilir? Geçen aylarda haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Batı, “Ülkemizde 2002'de yürürlüğe giren ÖTV, insanların tüketiminden vazgeçemeyecekleri ürünlerden alınır. Buna literatürde “Ramsey Tipi Vergiler” denir. Devlet bu yolla ÖTV’yi kolay tahsil eder. Mutfak tüpü, benzin, cep telefonu, televizyon, buzdolabı gibi ürünlerden ÖTV alınıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kaynaklar: Resmi Gazete, Haberglobal.com.tr