İlk kez ev sahibi olacaklara düşük faizli kredi desteği geliyor!

Konut

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın “Konut arzı teşvik edilecek. İlk konut alacak olanlara finansal destek verilecek” açıklamasının ardından TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, Haber Global canlı yayınında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans sektörüyle bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamalarda, ilk kez konut alacaklar için devlet desteği verileceği müjdesini verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konu ile ilgili arka planda bir çalışma yürüttüklerini belirterek, konut arzını artıracak adımlar atılacağını söyledi.

Peki ilk konuta kredi desteğinin şartları ne olacak?  Konut desteği kira fiyatlarını düşürür mü?  TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, Haber Global canlı yayınında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak şöyle konuştu:

Geçtiğimiz aylardan yani üç, dört aydır özellikle konut satışları da ciddi bir düşüş söz konusuydu. Bunun biraz hareketlenmesi gerekiyordu çünkü hem satış fiyatlarının artması bununla birlikte satışa ulaşmadaki zorlukla birlikte kiraya olan talebin artması ve kira fiyatların ciddi artmasıyla birlikte konuta ulaşım biraz zorlaşmıştı.

"ÇALIŞMA EYLÜL AYINDA BELLİ OLACAK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Yılmaz da açıkladı. Bir çalışma yapılacağı Eylül'de belli olacak. Tabii daha önce de bununla ilgili birkaç biliyorsunuz, destek paketleri olmuştu. Buralardan yola çıkarak neler olabileceğiyle ilgili tabii ki bazı beklentiler ve talepler var.

İLK KEZ KONUT SAHİBİ OLACAK KİŞİLER FAYDALANABİLECEK

Öncelikle burada ilk kez konut sahibi olacak kişilere yönelik bir destek olacak ve bununla birlikte bir kredi teşviği bekleniyor. Tabii ki daha önceden biliyorsunuz 0.69, 0.79 gibi oranlar olmuştu ama şu anda o kadar düşük oranların olmasını beklemiyoruz çünkü hali hazırda faiz oranları ciddi derecede yüksek. Özellikle özel bankalarda yaklaşık 2.80, hatta 2.90'lara hatta 3'lere varan oranlar var. Burada tabii ki çalışmanın kapsamında faiz desteği ama bununla birlikte bizim beklentimiz vadenin de arttırılması çünkü 10 yıllık vadeye baktığınız zaman faiz indirimi olsa dahi aylık taksitleri yine bir hayli fazla olacak, ödeme güçlüğü olabilecek.

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNABİLİNECEK

Aslında buradaki amaçlardan bir tanesi sanıyorum kira öder gibi ev sahibi olabilmek çünkü insanlar da şu anda yani gelirlerinin büyük bir kısmını konuta, konut kirasına veriyorlar. Burada konut kirasından biraz daha düşük belki vadeli bir kredili bir model geliştirebilir o zaman kira öder gibi ev sahibi olabilecekler.

KONUT SATIŞ PİYASASI HAREKETLENECEK

Bu da hem kira piyasasını biraz hareketlendirecek, yani kira fiyatlarını belki biraz geri çekme ihtimali var. Hem de satış piyasasına konut satış piyasasını biraz hareketlendireceğini öngörüyorum."

 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konut ev sahibi kredi faiz