Trump'ın karışık açıklamaları doları da yükseltti

Trump'ın karışık açıklamaları doları da yükseltti

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonunun yaklaştığı işaretleri dolarda büyük bir etki yaratmazken Trump'ın önce Türkiye'yi haklı gören, ardındansa tehditvari açıklamalarıyla 5.84'ün üzerini gördü

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonuyla ilgili birbiri ardına çelişkili açıklamalarıyla TL karşısında sert dalgalanmalar yaşıyor. 

Geçen haftayı 5.71 seviyelerinde ve Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı olası bir operasyonu satın almış olarak başlayan dolar, Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamaya aslında ilk aşamada büyük bir tepki vermedi. Halihazırda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Güvenli bölge için planlarımız hazır. Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklaması sonrasında zaten bu operasyonu büyük ölçüde fiyatlamış olan dolarda asıl dalgalanma ABD Başkanı Trump'ın gün içinde yaptığı açıklamaların aksine Türkiye'ye yönelik tehditvari ekonomi mesajlarıyla yaşandı.

ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğini ve Türkiye'ye engel olunmayacağını açıklayan Trump'ın akşam saatlerinde, muhtemelen ABD'de karara karşı yükselen muhalefetin etkisiyle, Türkiye'nin sınırları aşması durumunda ekonomisini yok edeceği şeklinde açıklamalar yapması dolarda sert dalgalanmalara neden oldu. İlk aşamada 5.81 TL seviyesini gören dolar burada dengeye oturmaya çalıştı. 

Bu açıklamanın ardından dolarda sert hareketleri artıran bir diğer açıklama da Pentagon'dan geldi. Pentagon'un Türkiye'nin hava görev emrinden çıkarıldığını ve Türkiye'ye Suriye hava sahasının kapatıldığını açıklaması, daha önce Türkiye'ye operasyon konusunda engel çıkarmayacağını açıklayan ABD'nin ilk engeli olarak dikkat çekince, dolar kuru gece yarısı 5.84 seviyesini de aştı.

1 doların 5.8460 TL seviyesini gördüğü dikkat çekerken sabah 08:20 itibariyle dolar kuru halen bu seviyelere yakın seyrini sürdürüyor.

Bugün gün boyu Fırat'ın doğusuna yönelik Türkiye operasyonuna ilişkin gelecek açıklamalar ve bu çerçevede yaşanacak gelişmeler izlenecek.

Bu gelişmeler yakından izlenecekken, diğer yandan gün içerisinde ABD'den gelecek olan ÜFE verisi takip edilecek.  

Dolarda direnç seviyeleri olarak 5.85918 TL–5.90420 TL ve 5.94022 TL seviyelerine dikkat çekilirken aşağıda ise 5.80157 TL–5.75700 TL ve 5.70708 TL destekleri bulunuyor. 

1 DOLAR KAÇ TL?

dolar türk lirası