İHBİR ihracatçıya en az yüzde 10 kur desteği talep etti

Reuters
Ekonomi haberleri
İHBİR ihracatçıya en az yüzde 10 kur desteği talep etti
Fotoğraf: DepoPhotos

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatta mevcut kur seviyesinin ihracatçıların rekabet gücünü ortadan kaldırdığını belirterek ihracatçıya en az yüzde 10 kur desteği talep etti.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, enflasyon artışının çok altında kalan mevcut kur seviyesinin ihracatçıların rekabet gücünü ortadan kaldırdığını belirterek, Merkez Bankası kurları üzerinden ihracatçıya en az %10 kur desteği talepleri olduğunu söyledi.

Kurun enflasyonun çok ciddi gerisinde kaldığını, artan işgücü ve diğer genel giderlerden dolayı artan maliyetler karşısında uluslararası pazarlarda fiyat tutturmakta ciddi şekilde zorlandıklarını söyleyen Taycı, "ihracatçılara özel kur desteği verilsin. TCMB kurunun üzerine %10 mesela. Reel ihtiyacımız şu an minimum %10'luk kur desteği. İhracatçı ülkeye getirdiği dövizi bozdurursa %10'luk bir kur desteği olsun" diye konuştu.

Enflasyon geçen yılın tamamında %65 seviyelerinde gerçekleşmesine karşın, TL'de geçen yılki değer kaybı %36.6 olmuştu. TL 2024 başından bugüne ise %2.5 değer kaybetti.

Ekonomi yönetiminin enflasyonu yönetmek açısından verdiği mücadeleyi ve kur üzerindeki baskıyı da anlayabildiklerini söyleyen Taycı, bununla birlikte mevcut kurlardan dolayı ciddi sıkıntıları olduğunu ve negatif fiyatlama yaptıkları bölgeler bulunduğuna işaret etti.

Taycı, ihracat pazarlarını kaybetmemek için taleplerini şöyle dile getirdi:

"Bizim en azından şöyle bir talebimiz var. Üretici ve ihracatçıya, yapmış olduğu ihracatın karşılığında gelen bedele yönelik özel bir kur uygulaması yapılabilir mi? Personel ücretleriyle ilgili birtakım ilave teşvikler verilebilir mi? SGK primlerinin desteklenmesi veya kullanmakta olduğumuz enerji giderlerimizle ilgili destekler talep ediyoruz...İhracat pazarlarımızı korumak konusunda ciddi anlamda zorlanıyoruz. Hatta kârlılık noktasında artık tamamıyla negatif fiyatlamalar yapabiliyoruz. Burada otoriteden üretici ve ihracatçıya yapmış olduğu ihracat payı doğrultusunda verilebilecek her türlü teşvike ihtiyacımız var."

Taycı, finansmana erişim kanallarının açıldığını fakat bu sefer de yüksek maliyetler nedeniyle finansmana erişemediklerini belirterek, bu nedenle yatırım ihtiyacı olan sektörde yeni yatırımların yapılamadığına işaret etti

2024'TE $14 MİLYAR İHRACAT BEKLENTİSİ

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 2023 değerlendirmesi 2024 beklentilerine de değinen Taycı, sektörün geçen yıl yüzde 8 artışla 12.5 milyar dolar ihracat yaptığını, 2024 beklentisinin ise 14 milyar dolar olduğunu söyledi.

Taycı, İHBİR özelinde ise 2023'ü yüzde 14 artışla 3.6 milyar dolarlık ihracatla tamamladıklarını, 2024 hedefinin 4 milyar dolar olduğunu belirtti.

2023 yılında ihracattaki artışın nedenlerini de sıralayan Taycı; iklim şartlarının iyi olmasından dolayı oluşan yüksek rekolte, pazar çeşitliliği, Türkiye'nin coğrafi konumu ve dünya pazarında işlenmiş tarım ürünlerinde 'Made in Türkiye' imajının gelişmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Taycı özellikle iklim şartları ile rekoltenin yüksek olmasından kaynaklı mevcut pazarların birçoğunda ihracat artışlarının göründüğünü söyledi.

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile hem siyasi hem de ticari diyalog ilişkisi içinde olduğuna işaret eden Taycı, her iki ülke ile hem ithalatın hem de ihracatın devam ettiğini belirtti.

Taycı, tahıl koridoru anlaşmasının askıya alınmasına karşın bölgeden tedarikte bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.