Huawei, ticaret anlaşmasının parçası olmayacak!

Huawei, ticaret anlaşmasının parçası olmayacak!

Çarşamba günü imzalanan 'Birinci Faz' ticaret anlaşmasının Huawei'nin amerikan pazarlarına erişimini kapsayıp kapsamadığı merak ediliyordu. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin kapsamadığını açıkladı.

ABD'li Hazine Bakanı Steven Mnuchin, CNBC'e yaptığı açıklamada "Huawei'yi ticaretten çok bir ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz." dedi. Şirketin ABD pazarlarına erişimi ile sorunların bu ticaret anlaşmasında ve sonraki olası anlaşmalarda ele alınmayacağını belirtti. 

Devlet sırlarını, iş ağlarının, müttefiklerle yapılan iletişim güvenliğinin çok önem arz ettiğini belirten Mnuchin "Bu şirketlerin ürünlerinin tamamen güvenli olduğundan emin olmak istiyoruz." dedi. 

ABD, Huawei'ye henüz yasak koymayan İngiltere gibi müttefiklerine çağrıda bulunarak "istihbarat paylaşımımız sıkıntıya uğrayabilir." açıklamasını yaptı.

Mnuchin, CNBC'de son olarak "Huawei bir ticaret meselesi değil. Bir ulusal güvenlik meselesi" dedi.

ABD'DEN HUAWEİ'YE YENİ ENGEL

Reuters'ın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji şirketi Huawei'ye, ürün değerinin yüzde 10'dan fazlasını ABD menşeli bileşenlerin oluşturması durumunda ihracatın engellenmesine imkan verecek bir kanun taslağı hazırladı.

ABD mevcut durumda, ABD'de üretilen parçaların, değerin yüzde 25'inden fazlasını oluşturması halinde birçok yüksek teknoloji ürününün diğer ülkelerden Çin'e ihracatını engelleyebiliyor.

Yeni yasa söz konusu engelin kapsamını tüketici elektroniği ve hassas olmayan yongalar gibi teknik olmayan ürünlere de genişletecek.

Kaynaklara göre söz konusu yasa haftalar içerisinde uygulamaya alınabilir.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı, ABD teknolojisine dayalı yurt dışında üretilen ürünleri ABD denetimine bağlayacak bir taslak hazırladı. Bunun kapsamı da Huawei'ye gönderilecek düşük teknoloji ürünlerini içerecek şekilde genişletilebilir.

TRUMP KARARNAMEYLE YASAKLAMIŞTI

ABD Ticaret departmanı ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD merkezli şirketlerin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan bir kararname imzaladığını duyurdu. Bu kararname ile birlikte Huawei ve 70 iştirakinin ürünleri ABD hükümetinin izni olmadan ABD merkezli firmalar tarafından kullanılamayacak. 

Huawei akıllı telefon