Hızlı teslimat şirketi Getir ikiye bölünüyor

Reuters
Ekonomi haberleri
Hızlı teslimat şirketi Getir ikiye bölünüyor

Uluslararası yatırımcılarıyla şirketin yeni yol haritası üzerine zorlu geçen görüşmeler sonrası yurtdışı pazarlardan çıkış kararı açıklayan hızlı teslimat şirketi Getir, bugün de 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını ve yeniden yapılanmaya gittiğini duyurdu.

Uluslararası yatırımcılarıyla şirketin yeni yol haritası üzerine zorlu geçen görüşmeler sonrası yurtdışı pazarlardan çıkış kararı açıklayan hızlı teslimat şirketi Getir, bugün de 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını ve yeniden yapılanmaya gittiğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre yatırım sonrası "stratejik yeniden yapılanmaya" giden Getir, bundan sonra iki ayrı grup olarak faaliyetlerine devam edecek.

İlk grup Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanırken, ikinci grup ise Getir'in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD'deki FreshDirect'in de olduğu diğer faaliyetlerini yürütecek.

Açıklamaya göre Getir'in mevcut hissedarlarından Mubadala Investment Company, şirkete ek sermaye sağlayarak Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetime ve çoğunluk hissesine sahip olacak.

Uluslararası yatırımcılarıyla şirketin geleceği, yeni yol haritası ve her türlü opsiyonları aylardır yoğun bir şekilde değerlendiren şirket Nisan sonunda, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkma kararı almış ve bundan sonra Türkiye pazarına odaklanacağını açıklamıştı.

Nazım Salur tarafından 2015 yılında kurulan şirket hızlı büyümesini pandemi döneminde katlamış, 2022 yılında ise 12 milyar dolar değerleme ile 768 milyon dolar yeni yatırım alarak Türkiye'nin en değerli ve hızlı büyüyen girişimlerinden biri olmuştu. Bu dönemde uluslararası yatırımcının büyük ilgisini çeken Getir, ardından 8 ülkede faaliyete geçmiş, bazı rakipleri ve iş ortaklarını satın almıştı. Ancak pandeminin sona ermesi ve insanların fiziksel alışverişe yönelmesiyle kâr marjlarının düşmesi, sözkonusu pazarlardaki yatırımlardan kaynaklı maliyetlerin karşılanmasını zorlaştırdı ve şirket girdiği pazarlardan çıkarak yeniden yapılanma sürecine gitti.

Yeni dönemde Nazım Salur ve Getir'in kurucuları yeni yapılanma sonrası oluşan grupta azınlık hisselerine sahip olmaya ve yönetim kurulunda yer almaya devam edecek.

Yeniden yapılandırma kapsamında oluşturulan, Nazım Salur ve Getir kurucularının büyük ortak olarak yöneteceği diğer grup ise, e-ticaret alanında faaliyet gösteren n11, mobilite alanında GetirBiTaksi ve GetirAraç, kariyer platformu Getirİş ve New York'ta market ürünleri teslimatı alanında faaliyet gösteren FreshDirect hizmetlerini yönetecek. Mubadala ve yeni yatırım turundaki diğer yatırımcılar ise bu hizmetleri kapsayan grupta azınlık hissesine sahip olacak.

Getir'in finansal alanda hizmet vermek amacıyla gerekli izinlerin alınmasının ardından hayata geçirmeye hazırlandığı GetirFinans'ın ortaklık yapısı ise yüzde 40 Getir'in kurucuları, yüzde 32 Mubadala ve yeni yatırım turundaki diğer yatırımcılar, yüzde 20 İş Bankası’nın yatırım fonu Maxis ve yüzde 8 Crankstart şeklinde olacak.