Hedge Fund'lar artık risk almıyor!

Hedge Fund'lar artık risk almıyor!

Bloomberg'in Hedge Fund Research'den derlediği verilere göre son 5 yılda 4000'den fazla hedge fund kapandı!

2019 hedge fund'lar için yine kasvetli ve kötü geçti. Daha az hedge fund açıldı ve daha fazla hedge fund kapandı. Bu yıl içinde finans piyasalarının yıldızları Louis Bacon ve aynı zamanda Boston Red Sox beyzbol takımının da hissedarı olan Jeffrey Vinik fonlarını tasfiye etti ve paralarını müşterilerine iade etti.

 S&P endeksi 2019 yılında yüzde 25'den fazla getiri elde ederken, Hedge fund endeksi yalnızca yüzde 10 getiri elde etti. Hedge fund'lar bu düşük getirilerin yanında yıllık yüzde 2'lik yönetim ücreti ve bunun yanında da yıllık kârdan yüzde 20'lik pay alıyorlar. Endeks fonlarının yönetim ücretleri ise yüzde 0,1 gibi düşük bir rakam

EMEKLİLİK FONLARI DA KAÇMIŞTI

Amerika'da New York ve California emeklilik fonları Hedge Fundlarını terk ettiler. 51 milyar dolarlık New York Emeklilik fonu yöneticisi Hedge Fund'lardan bekledikleri geri dönüşü alamadıklarını ve elde ettikleri düşük getirininde fon yönetim ücreti ve yüzde 20'lik pay sebebiyle uçup gittiğini belirtiyor.

WARREN BUFFETT KAZANMIŞTI

Dünyanın en zengin insanları sıralamasında her daim ilk 4'te yer alan ve zenginliğinin kaynağı borsa olan tek zengin Warren Buffet pasif bir endeks fonunun aktif bir hedge fund'dan daha iyi getiri elde edeceğini göstermek için hedge fund yöneticisi Ted Sedies ile iddiaya girdi. Warren Buffett bu iddia için S&P 500 endeksini izleyen bir endeks fonuna 500 bin dolar yatırdı. İddiayı Warren Buffett kazandı. Buffett'in endeks fonu yüzde 7'lik getiri elde ederken, Ted Sedies'in hedge fonu yalnızca yüzde 2.2'lik getiride kaldı.

2008 yılından 2015 yılına kadar olan S&P ve Hedge fund getirileri şöyle:

 

2008 – S&P Fund: yüzde -37          Hedge Fund: yüzde -23

 

2009 – S&P Fund: yüzde 26.6        Hedge Fund: yüzde 15

 

2010 – S&P Fund: yüzde 15.1        Hedge Fund: yüzde 8.5

 

2011 – S&P Fund: yüzde 2.1          Hedge Fund: yüzde -1.9

 

2012 – S&P Fund: yüzde 16           Hedge Fund: yüzde 6.5

 

2013 – S&P Fund: yüzde 32.3        Hedge Fund: yüzde 11.8

 

2014 – S&P Fund: yüzde 13.6        Hedge Fund: yüzde 5.6

 

2015 – S&P Fund: yüzde 1.4          Hedge Fund: yüzde 1.7

HEDGE FUND NEDİR?

Hedge Fund'lar türkçeye "Serbest Yatırım Fonu" olarak geçmiştir.  Bu, belirli kısıtlamaları en aza indirgenmiş, mümkün olduğunca esnek yatırım stratejisi izlenebilen bir yatırım fonu türünü ifade etmektedir. Mutual(emeklilik, endeks, hisse fonları) Fonlar yasal olarak belli kısıtlamalara sahip iken yani örneğin Altın Emeklilik Fonu iken bu altın dışında bir enstrümana yatırım yapamayacağını ifade eder. Fakat Hedge Fund'lar getiriyi artırabilmek için bütün piyasa enstrümanlarını kullanır. Sanat eseri, futbol takımı satın alan ve bunlardan belli bir getiri hedefleyen Hedge Fund'lar dahi bulunmakta. Kısacası Hedge fund'lar, yatırımcılarına ortalama riskin üzerinde olağanüstü kazançlar sağlama olasılığını sunarken, büyük risklerde almaktadırlar. 

Samet Cambaz - Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

hedge fund