Haziran ayı enflasyon beklentileri belli oldu

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri
Haziran ayı enflasyon beklentileri belli oldu

Emekli maaşından, özel sektöre kadar bir çok maaşı etkileyecek haziran ayı enflasyonu çarşamba günü saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak. Peki beklentiler ne yönde?

Emekli maaşından, özel sektöre kadar bir çok maaşı etkileyecek haziran ayı enflasyonu çarşamba günü saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak. 

Enflasyon mayıs ayında yüzde 75,45 ile zirveyi gördü. Bugün katıldığı bir yayında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonda ilk düşüşü haziranda göreceğiz, esas düşüş temmuz, ağustos, eylülde görülecek, eylülde bile enflasyon yüzde 40'lı rakamlarda olabilir." sözlerini kullanmıştı. 

Hem Anadolu Ajansı hem de Reuters anketlerinde ekonomistlerin enflasyon beklentileri belli oldu. 

ANADOLU AJANSI

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,28 artacağını tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,28 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,90, en yüksek yüzde 3,00 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 72,68'e ineceği öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi haziranda yüzde 42,61 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta yüzde 3,37 artış kaydetmişti.

REUTERS

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Haziran ayında aylık Yüzde 2.22 artması, Mayıs ayında gerçekleşen bu yılki zirvenin ardından yıllık olarak ilk düşüşünü kaydederek Yüzde 72.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) Yüzde 38 tahminlerinin üstünde Yüzde 42.2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı düşse de anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler Yüzde 1.75 ile Yüzde 3.29 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise Yüzde 40 ve Yüzde 47 aralığında seyrediyor.

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık Yüzde 6.7 ve Yüzde 4.53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık Yüzde 3.2 arttı. Mayıs ayında ise Yüzde 3.37 artarak yıllık bazda zirvesine ulaştı.

Haziran ayında dayanıklı mallar, gıda gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının ılımlı olduğunu ve enerji fiyatlarının aylık anlamda enflasyona olumlu etki ettiğini söyleyen ekonomistler hizmet sektörü enflasyonunun yüksek seyrettiğini belirtti.

TCMB, enflasyonda yılın ikinci yarısında başlayacak dezenflasyonun yıl sonunda Yüzde 38'e ulaşacağını tahmin ederken ekonomistler yıllık enflasyonda önümüzdeki dönemde öngörülen düşüşte baz etkisi, sıkı para politikası ve TL'deki yatay seyirin etkili olacağı görüşünde.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti.

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.

Öte yandan Haziran verisi ile birlikte memurlar ve emekliler altı aylık gerçekeşen enflasyonu farklarını alacaklar. Ayrıca akaryakıt gibi bazı ürünlerde de otomatik vergi artışları Haziran verisi ardından yapılacak.