Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den faiz, asgari ücret ve döviz kurları açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den faiz, asgari ücret ve döviz kurları açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde "faizleri artırmamada kararlıyız" mesajını verdi. Nebati, yeni ekonomi modeli, döviz kurları ve asgari ücrete dair de açıklamalarda bulundu.

Habertürk'ten Sevilay Yılman'a konuşan Bakan Nebati, geçen cumartesi günü Dolmabahçe'de iş dünyası ile yaptığı toplantının çok verimli geçtiğini söyledi. Bakan Nebati, toplantıyla ilgili olarak "Önemli olan onlar açısından nasıl olduğu ama benim açımdan çok çok iyiydi. Ama onlar da toplantıdan gözleri parlayarak ayrıldı. Herkes vardı. Bankacılardan, iş dünyasındaki çok önemli isimlere kadar herkes vardı.

Çok güzel. Çok verimli geçti. Önemli olan iletişim Sevilay Hanım… Bakın sizinle konuşabiliyoruz ya! Şöyle bir iletişim her şeye bedeldir. İletişimi kurduktan sonra problem değil. Ama tabii bunu bütüne yaymak lazım. Kavgadan, "sen, ben” tartışmalarından rahatsız olan herkesin el atması gerekir. Benim için ne fark eder? Ahmet kazanmış, Mehmet kazanmış. Katma değer nerede kalıyor? Bu ülkede kalıyor. Bu ülkede kim yaşıyor? Isparta'daki de yaşıyor, Şırnak'taki de, İstanbul'daki de… Ben ona bakarım. Benim hiç kimseyle alıp veremediğim yok." dedi.

Bakan Nebati, Ekonomi modelinin Çin'e benzetilmesiyle ilgili olarak ise " Bizim modelimiz Çin Modeli, Güney Kore modeli filan değil. Bu, Türkiye modeli. Türkiye çok güçlü bir ülke. Konjonktürel yapısı, jeopolitik yapısı, iyi ilişkileri, geçmişte edindiği ilişkilerden gelen gücü. Medeniyeti. Şu anda kimse Türkiye’yi taşımıyor. Türkiye kendi kendini taşıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Çin kendi modeliyle var olabilir ama bizim modelimiz farklı. Bize özgü bir model. Dün toplantıda bunları anlattım gelen işadamlarına. O yüzden de çok mutlu ayrıldılar. Altyapısını tamamlamış. Çok güçlü bir şekilde bu modeli hayata geçirmek üzere yola çıkıyor Türkiye." ifadelerini kullandı. 

"DOLARDAKİ YÜKSELİŞ DIŞ GÜÇLERDEN DEĞİL"

Bakan Nebati, dolardaki yükselişin dışardan gelen herhangi bir saldırıdan kaynaklanmadığını ifade etti. Bakan Nebati, yükselişin daha çok içerden gelen manipülatif ve spekülatif hareketlerden kaynaklandığını ifade etti ve ekledi: "Merkez Bankası işte bu adımlara müdahale ediyor."

"EKONOMİ MODELİNİ ANLATACAĞIM. HAZIRLIKLARIMI YAPIYORUM"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomik modelini kamuoyuna anlatma hazırlıkları içinde olduğunu ifade etti. Bakan, yeni ekonomi modelini önce MYK'ya, sonra Bakanlar Kurulu'na ardından ise kamuoyuna anlatacağını açıkladı. 

"YA KAHRAMAN OLACAĞIM YA DA BOYNU BÜKÜK EVE DÖNECEĞİM"

Sevilay Yılman'ın "ya model başarılı olmazsa" sorusuna ise Bakan Nebati "Üzülürüm. Çünkü ya kahramanı olacağım çocuklarımın. Ya da boynu bükük bir şekilde eve döneceğim ve onların da boynunu bükmüş olacağım. Ben eve boynu bükük dönemem. Çünkü eğer öyle dönersem bilirim ki sokaktaki vatandaş, Dicle’deki çoban artık benden umudunu kesmiştir. Boynum bükülürse işçilerin artık mutlu olmadığını, patronların benden nefret ettiğini, siyasete ve Türkiye’ye zarar verdiğimi düşünür, üzülürüm." yanıtını veriyor. 

ASGARİ ÜCRET MESAJI

Bakan Nebati, asgari ücret ile ilgili olarak mevcut asgari ücret olan 2800 TL ile bir insanın geçinemeyeceğini belirterek " İyi olacak. Çok iyi olacak. Olması gerektiğini söyledim. Bizde de çalışan var. Biz daha üç ay önceden zam yapmaya başladık maaşlara. Birçok firma fiilen de başladı zam yapmaya. Zam olacak tabii. Asgari ücretin olabilecek en doğru rakamda olması konusunda en büyük destekçilerden biriyim. Bırakın bakan olarak desteklemeyi. Patron olarak destekliyorum." ifadesini kullandı.