Hazine İşlenmemiş altın ithalatında uygulanan kotaya ilişkin soruya yanıt verdi

Reuters
Ekonomi haberleri
Hazine İşlenmemiş altın ithalatında uygulanan kotaya ilişkin soruya yanıt verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı kota uygulamasının işlenmemiş altın ithalatını sınırlayarak cari işlemler dengesini olumlu etkiledini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kota uygulamasının işlenmemiş altın ithalatını sınırlayarak cari işlemler dengesini olumlu etkiledini belirtti.

Hazine'den yapılan açıklamada, kota uygulamasına başlanan 2023 yılı Ağustos ayından yıl sonuna kadar işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.2 milyar dolar düşüşle 10.3 milyar dolar, miktar bazında Yüzde 32.7 azalış ile 169.6 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Mevcut durumda aylık 12 ton işlenmemiş altın ithalatı kotası bulunuyor. Kotanın Yüzde 25'i mücevher ihracatçılarına, Yüzde 38'i kuyum işletmelerine satış için; Yüzde 33'ü ise 2022 ve 2023 yıllarında kota uygulaması kapsamında giren işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirmiş kıymetli madenler aracı kuruluşları için tahsis edilmiş durumda.

Açıklamada 2024 yılının ilk iki ayında işlenmemiş altın ithalatının bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.8 milyar dolar düşüşle 2.1 milyar dolar olduğuna dikkat çekilerek, "Bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı miktar bazında Yüzde 77.9 düşüşle 33.1 tona gerilemiştir" denildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde cari dengede iyileşmenin sürmesi beklenirken, altın dengesinin de bu görünüme olumlu katkı vermeye devam edeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, kota uygulamasının işlenmemiş altın ithalatını sınırlayarak cari işlemler dengesini olumlu etkilediği görülmektedir."

Hazine 2022 yılında 49.1 milyar dolar gerçekleşen cari işlemler açığının 19.4 milyar doları yani Yüzde 39'unun net altın ithalatı kaynaklı olduğuna dikkat çekti. 2023 yılının ilk yedi ayında ise cari net altın ithalatı 17.7 milyar dolar ile açığın Yüzde 42'sini oluşturmuştu.

Kota uygulaması 2023 Ağustos ayında başlamış Eylül 2023'te ise kapsamı genişletilmişti.

KOTA UYGULAMASINA NASIL DEVAM EDİLECEK?

Hazine açıklamasında geçen yıl devreye alınan uygulamanın nasıl devam edeceğine ilişkin ise şu görüşlere yer verildi:

"Bakanlığımızca önümüzdeki dönemde de sektörün hammadde ihtiyacı ile ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyette bulunan sektör aktörlerinin işlenmemiş altına erişimlerinin artırılması önceliklendirilerek uygulamanın yakından izlenmesine ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasına devam edilecektir" denildi.