Havayolu şirketleri kapasite düşürüyor!

Havayolu şirketleri kapasite düşürüyor!

Küresel havayolu şirketleri, koronavirüs etkisini derinden hissediyor. Seyahat kısıtlamaları ve büyük etkinlik iptalleriyle sarsılan havayolu şirketleri buna önlem olarak hisse geri alım programları açıklamaya başladılar.

American Airlines ve Delta Airlines 2020 tahminlerini aşağı yönlü güncelledi. Delta Airlines faaliyetlerinin ve kapasitelerinin uluslararası uçuşlarda yüzde 25, ulusal uçuşlarda ise yüzde 15 kadar azalacağını bildirdi. 

Delta Salı günü yaptığı açıklamada, 500 milyon dolarlık sermaye harcamalarını erteleyeceğini, hisse geri alımlarını askıya alacağını belirtti. Buna ek olarak işe alımları durdurdu. Delta, personelinden gönüllü izin kullanma seçeneklerini rica etti. 

American Airlines ise kapasitelerinin yüzde 55 azalacağını, yaz boyunca da yüzde 10'luk bir kapasite azalması beklediklerini açıkladı. 

Avustralyalı havayolu şirketi Qantas hisse geri alım programını iptal edeceğini ve kapasitelerinin önümüzdeki altı ay boyunca dörtte bir oranında azaltacağını duyurdu. Ayrıca Ceo'nun 2020'nin geri kalanında maaş almayacağını, yönetici ikramiyelerinin iptal edildiğini ve icra direktörlerinin de ücretlerinin yüzde 30 azaltılmasını kabul ettiğini bildirdi.

Financial Times'da yer alan bir habere göre Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs uluslarası uçuş taleplerini çökertti. IATA, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada havayolu sektörünün koronavirüs etkisiyle 63 ila 113 milyar dolar arasında gelir kaybı yaşayacağını belirtmişti. 

Ucuz havayolu şirketi Ryanair, bugün tüm İtalya uçuşlarının iptal edildiğini bildirdi. Mart ayından Haziran ayına kadar Avrupa kıtasında 3000 uçuşun iptal edilmesi bekleniyor.

Türk Hava Yolları, İtalya uçuşlarını iptal etti. Türk Hava Yolları dün KAP'a yaptıkları duyuruda 1,5 milyar liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Kâr payı dağıtımını da iptal ettiğini duyurdu.

Dünyanın en büyük 28 havayolu şirketini barındıran Bloomberg'in BWAIRL endeksi koronavirüs etkisinin hissedildiği yılbaşından bugüne yüzde 25 değer kaybetti. 

KORONAVİRÜS HAVACILIK HİSSELERİNİ VURDU

havayolu şirketleri koronavirüs